Momentumból kilépett, volt elnökségi tag: A főváros problémáira sem Karácsony, sem a Momentum nem ad választ

2024. május 8. – 20:40

Másolás

Vágólapra másolva

„Én Vitézy Dávidnál lehetőséget látok a tanult tehetetlenségből való kitörésre” – mondta Ilyés Márton, a Momentumból kilépett, volt elnökségi tag az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A párt Karácsony Gergelyt támogatja a főpolgármester-választáson, de Ilyés szerint a tagságon belül komoly vita lehet erről.

Ilyés Márton elmondta, hogy pártbeli tisztségéről tavaly decemberben mondott le, azóta háttérből figyelt. Szerinte most kulcskérdésekben kell döntést hozni, mint például, hogy mi a Momentum Budapest-politikája. A főváros pedig kulcs szituációban van: arról beszélt, hogy az EU-ban nincs másik olyan főváros, ami ilyen hosszú ideje lakosságot veszítene, az emberek az agglomerációba költöznek, romlik az életminőség.

„Erre ebben a pillanatban nem ad választ a Karácsony-féle program, sem pedig a Momentum-féle program”

– mondta. Szerinte a városvezetés tanult tehetetlenségben van, a kapott csapások miatt passzivitásba burkolózik. „Vitézy Dávid programjában van ilyen, Karácsony Gergelyében pedig nem látok ilyet.” Arról beszélt, hogy ő magánszemélyként el tudott köteleződni, tovább pedig nem tudott várni a Momentum lépéseire.

Ilyés városfejlesztőként bármelyik városvezetéssel együtt dolgozna, akár Vitézyvel is, de senki kampányában nem fog dolgozni. „Azt gondolom, hogy a Vitézy-féle program az nagyon közel áll a Momentum eredeti küldetéséhez, eredeti víziójához. A tagságon belül biztosan komoly vita van ebben az ügyben” – mondta. Ilyés hozzátette: a Momentumnak az eredeti küldetéséhez való visszatérés fontos lépés, a Momentumban ehhez megvan a „politikai tisztaság”, de ehhez komoly tétek és áldozatok vállalására van szükség. A tisztségeiről lemondott Ilyés kizárta, hogy bármelyik másik párthoz csatlakozzon.

Ilyés Márton kedden jelentette be, hogy kilépett a Momentumból, állítása szerint meg akarta várni a bejelentéssel, amíg lezárul az aláírásgyűjtés időszaka. A döntést azzal magyarázta, hogy egyre nehezebben tudott azonosulni a Momentum jelenlegi politikai irányvonalával. Kilépésével kapcsolatban kerestük a Momentumot, akik azt írták, hogy „a Momentumnak egyértelmű és tiszta ajánlata van mindenki számára mind az önkormányzati, mind az EP-választásokra”. Sajnálják, ha valaki ezekkel nem tud azonosulni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!