Folyamatosak a harcok Rafah körül

2024. május 8. – 18:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli vezetés állítja, újra megnyitották az Egyiptom, Izrael és a Gázai övezet határán fekvő Kerem Shalom határátkelőt, de az ENSZ szerint egyelőre nem haladt át itt segélyszállítmány az újranyitás óta – számolt be a BBC. Az ENSZ korábban azzal vádolta Izraelt, hogy nem engedik be a segélyszállítmányokat a Gázai övezet déli részén található Rafah városba, miután a Gázai övezetet Egyiptommal összekötő rafahi átkelő gázai felét elfoglalták, majd vasárnap egy rakétatámadás miatt a Kerem Shalomnál lévő átkelőt is lezárták.

Közben folyamatosak a harcok Rafah körül. Az Izraeli Védelmi Erők sajtószolgálata szerint Hamász-harcosokat öltek meg Rafah keleti részén egy „precíz” terroristaellenes műveletben, és a Hamász is harcokról számolt be.

Rafahból menekülő palesztinok – Fotó: Majdi Fathi / Majdi Fathi/NurPhoto
Rafahból menekülő palesztinok – Fotó: Majdi Fathi / Majdi Fathi/NurPhoto

Rafah a Gázai övezet egyik legdélebbi települése, közvetlenül határos Egyiptommal. Jelenleg nagyjából egymillió palesztin tartózkodhat az egyébként 170 ezres városban, ugyanis rengetegen menekültek ide, miután a Gázai övezet északi részén elkezdődtek a harcok, és az izraeli haderő sorra foglalta ez az ottani településeket.

Miközben Kairóban továbbra is folynak a tárgyalások az izraeli túszok elengedéséről és a tűzszünetről, nemzetközi szervezetek és több kormány is attól tart, hogy az Izraeli Védelmi Erők nagyszabású támadást indít Rafah város ellen, amivel veszélybe sodorhatják az odamenekülő palesztinokat is. Emiatt az Egyesült Államok is leállította az izraeli hadseregnek szánt bombaszállítmányait.

Az izraeli vezetés azonban továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a hét hónapja tartó háborúban nem arathatnak győzelmet anélkül, hogy Rafah várost is el ne foglalnák.

Az izraeli légierő folyamatosan hajt végre bombatámadásokat a Gázai övezetben, a hadsereg sajtószolgálata szerint csak az elmúlt egy napban több mint 100 „terroristacélpontra” csaptak le. Közben Rafah várost is bombázzák, szerdán több videót is feltöltöttek az internetre, amin a romok között kutató helyiek láthatók. A Reutersnek egy helyi azt mondta, a hadsereg térképe biztonságos zónának jelöli a lakhelyüket, a szomszéd házba mégis bomba csapódott, gyerekek és nők is meghaltak a támadásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!