Magyar Tour: egy nagy bukással zárult a pusztai száguldás

2024. május 8. – 18:47

Magyar Tour: egy nagy bukással zárult a pusztai száguldás
Karikás ostoros csikós is kísérte a Tour de Hongrie mezőnyét – Fotó: Facebook / Tour de Hongrie

Másolás

Vágólapra másolva

Egy igazi alföldi szakasszal kezdődött el a 45. Tour de Hongrie, Karcag és Hajdúszoboszló közötti 166 kilométernyi tekerés után a sprinterek csatája döntött. A futamot az ausztrál Sam Welsford nyerte a Bora-Hansgrohe csapatából. A sprint egy tömegbukást is hozott magával.

A magyar kerékpáros körverseny mezőnye Karcagról, a Sámándobtól rajtolt el, majd egy városi kör és rengeteg szurkoló biztatása után bevették magukat a pusztába. A rajt után négy bringás egyből meglógott a bolytól. Martin Voltr (Pierre Baguette), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi) és két magyar, Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) és Filutás Viktor (magyar válogatott) indított sikeres akciót. Filutásnak szinte kötelező volt mennie, hiszen a Karcag Cycling bringása. Dér Zsolt szövetségi kapitány már a rajt előtt azt mondta, hogy Filutásnak próbálkoznia kell, és ha mezőnyhajrá döntene, akkor Peák Barnabást akarják a legjobb helyen behozni.

Egész nap erős szél fújt, és ilyen körülmények között megesik, hogy az erősebb csapatok szétkapják a mezőnyt az oldalszélben, de Dér úgy vélte, hogy ettől nem kell tartani. Számítása be is jött, a rajt után láthatóan kényelmesre fogta a tempót a főmezőny, több mint három percre engedték el Filutásékát, akik keményen küzdöttek a széllel. Körülbelül negyven kilométer megtétele után buktak a mezőnyben, és az áldozatok között volt Peter Sagan is.

Az idei Tour de Hongrie-ra két igazán nagy nevet sikerül elhozniuk a szervezőkre. Igaz, az itt először induló Peter Sagan és Mark Cavendish is túl van már a pályája csúcsán, de most mégis rájuk kíváncsiak a legtöbben

A szlovák Sagan háromszor nyert országúti világbajnokságot, de ő nemcsak az eredményeivel vonta magára a figyelmet, hanem izgalmas, sokat kockáztató versenyzési stílusával és az olykor már túlzásba vitt poénjaival, közvetlen modorával is. Sagan tavaly jelentette be visszavonulását, de nála ez nem a nyugdíjas éveket jelenti. A kerékpáros idén a párizsi olimpián is ott akar lenni, de a hegyikerékpáros számban. Ezt a tervét megnehezítette, hogy év elején két kisebb szívműtéten is átesett. Ma már nincsenek egészségügyi problémái, de Magyarországon senki nem számítson nagy eredményekre, ő elsősorban kilométereket jött ide gyűjteni a Pierre Baguette nevű csapatával, és szeretné fiatal csapattársait segíteni.

Sagannak mozgalmas egyébként mozgalmas szakasza van, a céltól hét kilométerre még egy defektet is összeszedett, ezután kellett felzárkóznia az egyre jobban begyorsuló mezőnyre.

A másik nagy sztárnak, a brit Mark Cavendishnek is egy nagy cél lebeg idén a szeme előtt, ha sikerülne a Tour de France-on egy etapot nyernie a sprinternek, ő lenne a verseny történetének szakaszrekordere 35 győzelemmel, amivel a legendás Eddy Mercxket múlná felül. Cavendishnek eddig nincs igazán túl jó éve, nem mutatott sokat a korábbi versenyein, de a 38 éves bringásnak még szűk két hónapja van formába lendülni. Cavendishnek már vannak magyarországi emlékei, két évvel ezelőtt, amikor Budapestről rajtolt a Giro d'Italia ő nyerte a harmadik szakaszt Balatonfüreden, de sokan talán onnan ismerik jobban, hogy róla nevezték el egy Fejér vármegyei falu, Zámoly egyik buszmegállóját. Az ötletet az Eurosport kommentátorai adták, amikor Cavendish egy géphiba miatt megállni kényszerült a faluban.

Cavendish kedden azt mondta, hogy a magyar körversenyt már a Tourra való felkészülésnek tekinti, nem véletlenül építették köré a mostani csapatot. Csupa olyan bringás volt körülötte, akik segíthetik a sprintek felvezetésében. A brit nagyon akarta ezt a szakaszt, az Astana egész nap látványosan dolgozott érte. A befejezés viszont nem sikerült, Cavendish csak a hatodik lett a befutón. A pálya egyébként tetszett neki, szerinte sokat segíthet a sportágon, ha nem csak pillanatokig látják a nézők a bringásokat. Hajdúszoboszlón most háromszor egymás után is megnézhették őket egy körpályának köszönhetően. A szakasz hozta a kötelező alföldi kellékeket is, a teljesen lapos táj mellett, a Hortobágyon vágtázó csikósok és szürkemarha-gulyák is egyedi hátteret adtak a bringásoknak.

A mezőnyhajrát a Bora-Hansgrohe bringása, Sam Welsford nyerte, aki Cavendish mellől indulva vitte végig a sprintjét. Bár több jó nevű sprinter is ott volt a mezőnyben, a dobogóra két kisebb csapat fért még vele. Második Samuel Quaranta, az MBH Bank Colpack Ballan, harmadik Jakub Mareczko a Corratec – Vini Fantini kerekese lett. Welsford győzelmével az összetett első helyért járó sárga trikót is megszerezte.

Sam Welsford nyerte a Tour de Hongrie első szakaszát Hajdúszoboszlón – Fotó: Facebook / Tour de Hongrie
Sam Welsford nyerte a Tour de Hongrie első szakaszát Hajdúszoboszlón – Fotó: Facebook / Tour de Hongrie

„Elég nyugodt nap volt, talán volt egy kis stressz az oldalszél miatt, de ahhoz nem volt elég erős, hogy számítson. A körözés nagyon gyors volt. Nekem kedvez, ha a befutó hosszú egyenesben van, és elég erős is voltam most a nagy sebességhez” – nyilatkozta Welsford, aki azt is mondta, hogy a versenyzéseket edzésnek is tekinti, és most a jó szezonkezdet után újra formába lendült.

Welsford sokáig bujkált a mezőnyben, csak a végjátékban került elő. „Ez is volt a tervünk. Nem a szokásos felvezető embereimmel vagyok itt, mert az összetett fontos nekünk, így máshogy kellett sprintelnem, mint szoktunk” – mondta az ausztrál bringás.

A befutó egy nagy bukást is hozott magával, körülbelül tíz kerékpáros került a földre, akik a harmadik-negyedik sorban tekertek. Peák Barnabás csúnyán lehorzsolta magát, és a dán Sebastian Kotze Changizi is szakadt mezben, nagy felületű horzsolásokkal sántikált át a célvonalon miközben csapattársa tolta át a célvonalon a biciklijét.

A szakasz elején megszökő négy kerékpáros közül Martin Voltr bírta legtovább, őt a cél előtt 15 kilométerrel darálta be a mezőny. Rózsa Balázs és Filutás Viktor a legjobb magyarnak járó címért vívtak különcsatát, az időbónuszokkal is járó részhajrákon mindketten 4-4 másodpercet szereztek, így közöttük a végső befutó döntött Rózsa javára.

„Ezzel a nappal egy hatalmas nyomás került le a csapatról, mutattuk magunkat a szökésben, és viselhetjük a legjobb magyarnak járó fehér trikót is. Bármi is történik, az alapelvárást teljesítettük a csapat és a szponzorok felé. Azért van bennünk hiányérzet, szerettem volt Karl Ádámak segíteni a utolsó kilométereken, mert megvolt a sebessége ahhoz, hogy a legjobb tízben legyen. Annyira nem voltam boldog a szökéssel, mert Filutás Viktor tízból nyolcszor megver a hajrákban, így tudtam, hogy nehéz lesz a fehér trikót megszerezni” – mondta Rózsa Balázs, aki már a szakasz előtt tervezte, hogy bekerül az elmenésbe, ki is volt jelölve rá. Csapatával idén többet tudtak versenyezni a szezon elején, mint tavaly, még az olasz Giro d'Abruzzón is elindulhattak, így olyan terhelést kaptak, amivel felkészülten vághattak neki a magyar körnek.

A Tour de Hongrie mezőnye csütörtökön Tokaj és Kazincbarcika között teker majd 162 kilométert, és ugyan dombosabb lesz a terep, akkor is mezőnyhajrá várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!