Reagált a kormány a holokauszttagadó volt iráni elnök budapesti látogatására

2024. május 8. – 15:17

Másolás

Vágólapra másolva

„A kormány nem fogadta a volt iráni elnököt. Programja egyetemi program. Magyarországon az egyetemeken oktatási és szólásszabadság van. A kormány nem szól bele az egyetemek programjaiba” – reagálta az Index megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium, amikor arról érdeklődtek, hogy a kormánynak van-e köze a volt iráni elnök budapesti látogatásához.

Az Euronews hírére reagálva az izraeli nagykövetség írt arról kedden, hogy a volt iráni elnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusán járt. Megemlítették róla, hogy Mahmúd Ahmadinezsád a holokausztot tagadó konferenciát is szervezett már, gúnyolta, lekicsinyelte a soá áldozatait, valamint Izrael elpusztítását is sokszor megemlítette. Hozzátették: „Egy ilyen személy meghívása, hogy előadást tartson diákoknak bármely nyugati egyetemen, súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét.”

A közlemény kiemelte a vasárnapi holokausztmegemlékezéseket, hozzátéve, hogy Ahmadinezsád látogatása súlyosan sérti a 600 ezer magyar zsidó áldozat emlékét.

A volt iráni vezér meghívására felháborodással reagált a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is. „Érthetetlen számunkra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetése miképpen engedélyezhette, hogy a velejéig antiszemita Ahmadinezsád előadást tarthasson Magyarország egyik elitegyetemén. Az pedig nemcsak felháborító, hanem fájdalmas is, hogy a volt iráni elnök éppen azokban a napokban tartózkodik Budapesten, amikor a magyar zsidó közösség a 80 évvel ezelőtti vészkorszak áldozataira emlékezik idehaza és Auschwitzban.”

A Mazsihisz elvárja az NKE vezetésétől, hogy kérjen bocsánatot. Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség, a a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, valamint a Tett és Védelem Alapítvány pedig azt közölte, hogy tiltakoznak Ahmadinezsád felszólalása ellen az NKE-n. A meghívás miatt kérdéseket küldtünk az NKE-nek kedden, de kérdéseinkre továbbra sem érkezett válasz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!