Olyan részletességgel vallott Trump ellen egy pornószínésznő, hogy a volt elnök ügyvédei is kiakadtak

2024. május 8. – 05:26

Olyan részletességgel vallott Trump ellen egy pornószínésznő, hogy a volt elnök ügyvédei is kiakadtak
Bírósági rajz Donald Trumpról és Stormy Danielsről utóbbi tanúvallomásakor – Kép: Jane Rosenberg / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump hallgatási pénzes perében kedden tanúskodott a főszereplő, Stormy Daniels (valódi nevén Stephanie Clifford) pornószínésznő – írja a Financial Times. Daniels évekkel ezelőtt állítása szerint lefeküdt Donald Trump volt amerikai elnökkel és mostani elnökjelölttel, azonban a kettővel ezelőtti kampányban lefizették a vád szerint, hogy ne nyilatkozzon erről sehol semmit. Mivel ez kampányköltésnek minősülhet, eljárás indult az ügyben.

Trump számára persze nem a pénzek útja a fő gond, hanem hogy minden részlet kiderülhet az együttlétről. Daniels a meghallgatása során márpedig kínosan hangzó részletekre is kitért. Annyira, hogy Trump ügyvédje a manhattani bíróságon egy ponton „indokolatlanul és helytelenül sértő”-nek nevezte az elhangzottakat.

Az eset 2006-ban történt, a most 45 éves Daniels pedig tíz évvel később kapott 130 ezer dollárt hallgatásáért. Daniels elmesélte, a kaliforniai Tahoe-tónál rendezett golfverseny után találkoztak Trump villájában, majd a pornóiparról beszélgettek. Trump megígérte neki, beválogatja majd valóságshow-ja következő évadába is.

Trump innentől hangszínt váltott a vallomás szerint: közölte Danielsszel, hogy a feleségével, Melaniával külön szobában alszanak, majd a szobájába invitálta. Itt egy ponton „bokszeralsóban és pólóban” várta őt az ágyban, de Daniels nem akart lefeküdni az akkor még ingatlanmogulként ismert Trumppal. A későbbi elnök azonban közölte vele, ez szükséges, ha egyszer ki akar jutni nyomorúságos lakhelyéről, egy lakókocsiparkból. Végül lefeküdtek, óvszert nem használtak.

Mindez nem feltétlen tett jót Trumpnak, aki eleve egy hete a tárgyalóteremben hallgatja az ügyében valló tanúkat, ügyészeket, ügyvédeket, bírót ahelyett, hogy kampányolna. Ennek megfelelően sokszor idegesen suttogott oda ezt-azt a védőinek.

A védelem végül eljárási hibára hivatkozva kérte az eljárás megszüntetését, Todd Blanche ügyvéd azzal érvelt, nem hiszi, hogy bárki hallgatni tudja a tanút, illetve hogy az elmondottaknak bármi közük lenne a vádhoz. Trump is közölte közösségi oldalán, a Truth Socialön:

„A VÁD, AMINEK NINCS ALAPJA, TÚL MESSZIRE MENT. SZÜNTESSÉK BE AZ ELJÁRÁST!”

Juan Merchan bíró egyetértett abban, hogy olyan dolgok is elhangzottak a tanúvallomás során, amiknek jobb lett volna kimondatlanul maradniuk, de az eljárás folyni fog tovább. Az ügy másik főszereplője Michael Cohen, Trump korábbi embere, aki a kifizetést intézte Daniels felé (aki aztán az egyezséget megszegve mégis kitálalt). A vád szerint azzal, hogy elhallgattatták Danielst, a demokratikus folyamatot „korrumpálták”, hisz a választók előtt is rejtve maradt volna Trump előéletének egy fontos része.

A tárgyalás csütörtökön folytatódik New Yorkban, amikor Stormy Daniels ismét a tanúk padjára ül, hogy tovább válaszoljon a védelem kérdéseire – írja az MTI.

A bíró még hétfőn újabb hírzárlatot rendelt el, és a határozat megsértéséért további 1000 dollár bírságot szabott ki, valamint börtönnel fenyegette meg Donald Trumpot, ha a továbbiakban is megsérti az üggyel kapcsolatban kirótt nyilatkozattételi korlátozást.

A határozat keretében Donald Trump és képviselői nem említhetik nyilatkozataikban a vád tanúit, valamint az esküdteket. A volt elnöknek és ügyvédeinek az az álláspontja, hogy a nyilatkozattételi tilalom megsérti Donald Trump alkotmányban biztosított jogát a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságához.

A volt elnököt múlt héten már 9 ezer dollár bírsággal sújtotta a bíró a hírzárlat megszegéséért, tehát eddig 10 ezer dolláros büntetést szedett össze a volt elnök a tárgyalás alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!