Fordult a kocka: egy elfeledett szektor lehet a tőzsdék új sztárja?
Üzlet

Fordult a kocka: egy elfeledett szektor lehet a tőzsdék új sztárja?

Április első három hetének részvénypiaci esését eddig nagyon kevés részvény tudta ledolgozni az Egyesült Államokban. Az S&P 500 index 11 szektorindexéből is érdemben csak egynek sikerült eddig, az egyik legkisebb szegmensnek, a közműszektornak. Itt viszont a technikai kép és a fundamentumok úgy tűnik, együtt állnak egy jó időszakhoz.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A múlt heti Fed-ülés óta komoly pattanás következett be az amerikai részvényindexek áprilisban kissé megtépázott grafikonjain. Az S&P 500 index például így mutat napi gyertyákkal 2023. december 1. és 2024. május 6. között:

kozmu-chart1-spx500-2023-2024

Kék téglalap mutatja az idei második negyedévből eddig eltelt bő öt hetet. Piros nyíl jelzi április első három hetének 5,9 százalékos esést hozó korrekcióját, míg zöld nyíllal jelöltem az azóta eltelt 11 kereskedési nap 4,6 százalékos „visszaemelkedését”, amivel az 50 napos mozgóátlag (lila vonal) fölé is visszament a vezető amerikai részvényindex. Pontértékben kifejezve 311 indexpontnyi esést 227 pontnyi emelkedés követett.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az S&P 500 index immár ledolgozta az áprilisi korrekciójának a 73 százalékát. A bikapiacokat az szokta az esetek döntő többségében jellemezni, hogy amikor egy korrekciós esés háromnegyedét már az új emelkedéssel maguk mögött hagyják, akkor tömkelegével jönnek a friss egyedi részvénycsúcsok. Megvillantják a relatív erejüket a korrekció gyorsabb ledolgozásával azok a papírok, amelyek vezethetik az emelkedés következő szakaszát.

Hogy néz ki ehhez képest az új 52 hetes csúcsra emelkedő részvények forgalmi listájának az eleje a május 6-i kereskedési napon? Így: Energy Transfer, Coupang, First Horizon, Delta Air, Southern, Vistra Energy, Carvana, Truist Financial, Vertiv, Procter & Gamble. Mindössze tíz olyan részvény, amely 5+ millió darabos forgalom mellett volt képes az elmúlt egy év csúcsára emelkedni. Sehol egy komolyabb technológiai vállalat, ismertebb és aktívabban kereskedett részvény is alig akad.

Érdekes az is, ha megnézzük, hogy az S&P 500 index 11 szektorindexe hol tartózkodik éppen az idei első negyedévben elért csúcsértékéhez (ami jellemzően az élete csúcsa is volt) képest.

Jól mutatja az ábra azt, hogy az idei első negyedéves csúcsértékekhez képest még „a víz alatt van” a 11 szektorindexből 9. Érdemben egyedül a 30 részvényből álló – és a nagyjából a Meta Platforms (2,31 százalékos indexsúly) részvényeivel egyenlő súlyú – közműszektor mondhatja el magáról azt, hogy aktuálisan jó időszaka van idén áprilisban és májusban. (A másik pluszos szektor a kommunikációs szolgáltatóké a maga 1 százalék alatt változásával.)

Ha a szektorindex napi gyertyás grafikonját nézzük, akkor – az első ábrához hasonló időhorizonton – 2023. december 1. és 2024. május 6. között a következő a napi gyertyás chart:

kozmu-chart3-spx-utilities (1)

Az elmúlt tíz kereskedési napból nyolc alkalommal ment 2024-es csúcsára, miközben a piac többi része még csak április első három hetének ütéséből próbált felállni. Ez a korrekció utáni korai relatív erő igen gyakran egy megbízható indikáció arra vonatkozóan, hogy mely szegmenseit preferálhatják a befektetők a széles piacnak az előttünk álló hónapokban.

És egyre inkább úgy látom, hogy esetünkben ez a technikai jelzés egybecseng a fundamentális háttérrel is. A Concorde Vagyonkezelés munkatársai már hetek óta mondják a belső megbeszéléseinken és a céges prezentációinkon azt, hogy ez a közműszektor egy jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban. (Ők már meg is tették a tétjeiket erre vonatkozóan.)

Le Phuong Hai Thanh és Móró Tamás kollégáim azzal érvelnek, hogy a közműszektor masszív lemaradó volt a magas eladósodottsága okán az elmúlt másfél évben, hiszen nem kedvezett neki az érdemben megemelkedett hozamkörnyezet. Jelenleg értékeltségi oldalon elmarad nemcsak a mesterséges intelligencia iparág, hanem a szélespiaci szorzóktól is, pedig ez is egy kapcsolódó szektor lehet az AI sztoriban.

A közműszektorban az AI oldaláról jöhet ugyanis egy masszív momentum, mert a felhőszolgáltatásokhoz, adatközpontokhoz egyelőre úgy tűnik, hogy óriási áramfogyasztás és kapacitás kell (majd). Egyes számítások szerint ezek a teljes amerikai áramigény 8 százalékát tehetik ki néhány év múlva a jelenlegi 4 százalék helyett, ez pedig kedvezhet a szektor növekedési képének.

Ennek az újdonsült befektetői percepciónak is köszönhető az, hogy immár a Constellation Energy részvénye a maga 70 százalékos idei hozamával az S&P 500 index harmadik legjobban teljesítő komponense a Super Micro Computer és az Nvidia után.

Úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia aranylázában az amerikai részvénypiac egyre inkább kezdi értékelni a lapátot és vödröt árusító, illetve kocsmát üzemeltető részvénytársaságokat is.

A pozicionáltság oldaláról pedig hatalmas tartalékok lehetnek még ebben a dologban. Az írás zárásaként álljon itt egy számpár:

Miközben csak idén eddig 1052 milliárd dollárral nőtt az Nvidia tőkepiaci értéke, addig a teljes közműszektor a maga 30 részvényével együttesen 989 milliárd dollárt ér…

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
napelem baleset napenergia