Átadták az új hulladékudvart - Ingyenesen használhatja a lakosság
Üzlet

Átadták az új hulladékudvart - Ingyenesen használhatja a lakosság

Portfolio
Átadta a MOHU az első, esztergomi új hulladéklerakóját, ahol több, mint 40 frakcióban várják a lakossági hulladékokat, amelyeket a lakcímkártyával (az ország bármely településére vonatkozóan) rendelkező lakosság ingyen elhelyezhet a telephelyen. A bontási hulladékokat leszámítva a többi hulladéktípusra nincs súlykorlát, így a gumiabroncstól kezdve, a hungarocellen át, egészen az elektronikai, vagy éppen a lomnak számító hulladékokig, bútorokig mindent átvesz a lerakó.

2023 novemberében volt az esztergomi lerakó alapkőletétele, mostanra pedig elkészült a létesítmény, így a magyarországi lakcímmel, lakcímkártyával rendelkező lakos ingyenesen, különböző típusonként viheti be a hulladékot a lerakóba. Több, mint 40 frakcióban gyűjtik ezeket,

a telephelyen többek között a gumiabroncsokat, a fa csomagolóanyagot, a hungarocellt, a veszélyes hulladékokat (fáradt motorolaj, növényvédőszer, hajtógázas palack, elemek és akkumulátorok, fékfolyadék, olajos flakon, olajszűrő, stb.) a fa és bútorhulladékot, a bontott elektronikai hulladékot, a háztartási gépeket, a síküveget, a hullámkarton papírt, textil-hulladékot is átveszik.

mohu esztergomi hulladéklerakó

A vállalat 2023. július 1-jétől egyszerűsítette le a hulladékátvételi folyamatot, így lakcímkártya felmutatásával minden magyarországi lakos igénybe veheti az ország bármelyik hulladékudvarának szolgáltatásait és például textilhulladék, valamint sütőolaj is leadható minden udvarban - amik korábban csak egyes létesítményekben voltak leadhatóak. Egyedül az építési, bontási hulladék átvételére határoznak meg súlykorlátot.

mohu esztergomi hulladéklerakó
Esztergomi hulladéklerakó, kép forrása: Portfolio

Az átadón Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere elmondta, hogy egy régi problémát orvosol az új hulladékudvar Esztergomban és környékén. A hulladékszigettel kapcsolatos problémákat a helyiek jól ismerik, az új lerakó ezt fogja orvosolni, így a holnapi naptól, azaz május 9-től az Árok utcai hulladékszigetet bezárják. Minden lakcímkártyával rendelkező (nemcsak esztergomi) lakos ingyenesen elviheti a hulladékát az új lerakóba. A 28 ezer esztergomi, valamint a környező településekkel együtt összesen 60 ezer lakos kiszolgálását az új hulladékudavar biztosítja. Egy héten 6 napot lesz nyitva a lerakó, hétköznapokon 20 óráig, illetve szombaton délutánig.

esztergomi hulladéklerakó mohu
Esztergomi hulladéklerakó, kép forrása: Portfolio

Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója elmondta, hogy a következő 10 évben százas nagyságrendben lehet számítani újonnan létesülő hulladéklerakókra, ezzel is segítve a kitűzött 65%-os újrahasznosítási arány elérését. Az esztergomi létesítmény európai színvonalú, nemcsak a jogszabályoknak, valamint az előírásoknak felel meg, hanem a hulladékok tárolására, szállítására vonatkozó környezetvédelmi igényeknek is: nincs átpakolás, rakodás, csak a konténereket kell mozgatni a szállítás során.

"Nagyon fontos a nyitvatartás, eddig csak munkaidőben lehetett hulladékot lerakni, most a 20 óráig tartó nyitvatartás, valamint a szombati átvétel is segíti a lakosságot, hogy ne csak munkaidőben legyen lehetőségük a hulladékok lerakására. A Magyarországon keletkező hulladék útját nyomon követjük - a mozgatásoknál, szállításánál - ehhez azonban a hulladék súlyának a lemérése szükséges. A hulladéklerakóban több, mint 40 féle frakcióban várjuk a kidobásra ítélt tárgyakat, vagyis a lehető legtöbb, egy háztartásban keletkező hulladékfajtát elkülönítve gyűjtjük. Más beruházásokat is tervezünk, illetve vannak már folyamatban lévők: július 1-én minden tekintetben elindul a visszaváltási rendszer, már 2000 helyszínen ott vannak az automaták, ezen túl több, mint 200 ezer szelektív hulladék edényt helyezünk ki. Vannak új textilgyűjtő-konténerek, ebben az évben 1500-at helyezünk ki, de hosszú távon 5-6 ezer textil-leadópont létesül az országban.

Ezek mellett megépítjük jövőre az első szuperválogatót. Ez egy európai színvonalú válogató, ahol a hulladék szétválogatása automatizálva, robottechnológiával fog megvalósulni.

Körülbelül 80 hulladékudvart fogunk átadni, valamint 20-30 szuperválogatót építünk meg az országban, hogy elérjük a 65%-os kitűzött újrahasznosítási arányt" - zárta köszöntőjét Pethő Zsolt a lerakó megnyitóján.

mohu esztergomi hulladéklerakó
Esztergomi hulladéklerakó, kép forrása: Portfolio
 

Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
napelem baleset napenergia