Orbán Viktor:
Gazdaság

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Portfolio
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne. A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte, hogy bent jobb, mint kívül. Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.
Megosztás

Gazdasági kérdések

Ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne

- ismételte el Orbán. A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak ez nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Mi abban vagyunk érdekletek, hogy a németek meneteljenek, húzzák a gazdaságot.

A legtermészetesebb piacunk, a nyugati piacunk az köhög, beteg.

Most kell okosnak lenni, nem véletlenül érkezik Magyarországra a kínai elnök, éledeznek a kapcsolataink keleten és Afrikában. A magyar gazdaság fókusza Európában marad, de ki kell terjeszteni nagyobb mértékben az akcuiórádiuszt - mondta Orbán.

Megosztás

EU-tagság

Én kampányoltam 2004-es EU-tagság mellett, most is azt gondolom, hogy bent jobb, mint kívül, de amikor beléptünk, nem erről volt szó.

Ezt követően a genderkérdésről és a migránsok befogadásáról beszélt. Szerinte az EU-t megelőzték a versenytársak.

Megosztás

Üzemanyag kérdés

Az üzemanyag bizniszben részt vevőkkel tisztázták, hogy a kormány szerint fontos, hogy

a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

Jobb, ha a profitjukat ehhez állítják be, mintha ezt a kormány erővel érné el. Fontos lenne, hogy ne szkanederrel érjük ezt el. Amit javasoltunk, az nem volt hibátlan: mi regionális árat kértünk tőlük, ami a szomszédos árakon kívül a cseh, lengyel, bulgár árakat is tartalmazta, de azt kérték, hagyjuk ki őket.

A szomszédos országok átlagos üzemanyagárában kell meghatározni a viszonyítási szintet. Eszerint fogjuk, de be fogjuk tartatni azt a kérést, hogy a szomszédos országok átlagáránál ne legyen magasabb az ár.

Megosztás

Választások

Az előttünk álló választások tétjéről elmondta, most nem az a fő kérdés, hogy melyik politikai erőnek mennyi képviselője lesz. Most a megválasztott képviselők háborúhoz való hozzzáállása a lényegesebb. Szerinte az országok többsége háborúpárti, de lehet olyan Európai Parlament, amely a háború széléről visszarántja Európát.

Megosztás

Háború és gazdaság

Mások a háborús tapasztalatok: az a probléma, hogy a földrajzi elhelyezkedés miatt mindenki másképpen gondolkozik a háborúról. Egy olyan biztonsági megoldást kell garantálni, amiben az oroszok is benne vannak. Lehet mondani, hogy a franciák vagy az amerikaiak majd küldenek katonákat, de ők hazamennek. Mi nem tudunk innen hova hazamenni. Ha a front nem is ér el idáig, a gazdasági kárait meg fogjuk fizetni a háborúnak. Bennünket gyötör meg legjobban.

Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat, másra kevesebb jut. Ha nem lenne háború, a magyar gazdaság kétszer akkora ütemben növekedne, mint most. Gazdaságpolitikát működtetni nehéz dolog háború idején, és a gyümölcse is kevesebb

- mondta Orbán.

Megosztás

Kezdődik a beszélgetés, a háború a téma

Orbán Viktor az interjú elején kifejtette, az európai külügyi főbiztos, Josep Borell szerint nem fantázia egy kiterjedt európai háború. A lengyel miniszterelnök pedig azt mondta, ennek a háborúnak nincs diplomáciai megoldása. Európa a tűzzel játszik Orbán szerint.

Felidézte, hogy alig léptünk be a NATO-ba, Szerbiát megtámadta a NATO. Akkor volt amerikai törekvés arra, hogy nyissuk meg az északi szerb frontot, "ezt akkor visszautasítottam, ezért nem jött létre egy magyar-szerb háború".

Ilyenkor észnél kell lenni, a délszláv háborúnál is, ami méretében messze elmaradt az orosz-ukrántól, nagyon sok menekült érkezett Magyarországra. Magyarországot kétszer kényszerítették bele háborúba, az első és a második Világháborúba, mi a legmagasabb árat fizettük ezért - tette hozzá. De napról napra egyre távolabb kerülünk a békétől.

Aggódom Európa jövőjéért.

Megosztás

Hamarosan élőben szólal meg Orbán Viktor

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön egy rendezvényen a kínai-magyar kapcsolatokról beszélt, és előre vetítette, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal jövő nyárra elkészülhet, a fejlesztések 5 logisztikai, vasúti és töltőhálózat-fejlesztéssel folytatódhatnak, ennek részleteiről hamarosan a miniszterelnök tájékoztat. Könnyen lehet, hogy a vasúti fejlesztések között lesz az a nagy részben magasvasút, amely Liszt Ferenc Repülőteret köti össze Budapesttel. Ugyanakkor a miniszterelnök valósznűleg megvárja a kínai beruházások bejelentésével a kínai elnök Budapestre érkezését.

Részletek hamarosan.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
érettségi diákok iskola tanár