Kína;Magyarország;látogatás;Hszi Csin-ping;

Megérkezett Budapestre a kínai elnök, Hszi Csin-ping

A Tibet-zászlókat mindenhonnan eltüntették. 

Szerda este 8 óra 50 perckor landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Hszi Csin-ping  (Xi Jinping) kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt főtitkára repülőgépe. A politikust és hitvesét Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó fogadta. 

A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt, ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták őket, majd a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték a vendégeket. Egy rövid kulturális műsorra is sor került a Csillagszemű Táncegyüttes előadásában.

Hszi Csin-ping, a világ második legnagyobb gazdasági hatalmának számító Kína elnöke  még soha nem tett hivatalos magyarországi látogatáson, amelyet most a két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulójára időzítettek. A politikus Belgrádból érkezett Budapestre, a légikikötőben információink szerint buszokkal vitt Kína-szimpatizánsok várták, a fővárosba vezető útvonalon több helyen is kínai zászlót – a Könyves Kálmán körúton például egy molinót – lehet látni. Eközben a Budapesten több helyen kifeszített Tibet-zászlókat eltüntették, a Gellért-hegyen lévő keresztnél az egyik Tibet-zászlót kínaival takarték le. . A rendőrség korábban lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – M4 – M0 – M5 autópálya bevezető – Gyáli út (M5 bevezető) – Könyves Kálmán körút – Rákóczi híd – Pázmány Péter sétány – Műegyetem felső rakpart – Szent Gellért tér – Szent Gellért felső rakpart – Krisztina körút – Attila út – Dózsa György tér – Palota út – Dísz tér – Tárnok utca – Szentháromság tér – Hess András tér útvonalat.


Tiltakozni csak limitált helyen lehetséges. Mint korábban mi is hírt adtunk róla, tibetiek egy csoportja a Deák Ferenc téren demonstrált a pekingi vezetés ellen. Azért választották ezt a helyszínt, mert a Karmelita kolostopr előtt tervezett demonstrációra a hatóságok nem adtak engedélyt.

A kínai elnök egy párizsi és egy belgrádi látogatás után érkezett budapestre egy olyan küldöttség élén, amelyben jelen van Vang Ji külügyminiszter, Lan Foan pénzügyminiszter, Vang Ventao kereskedelmi miniszter, Dzsen Sancsie, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke és Ju Csianhua, a Vámügyi Főigazgatóság  vezetője is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter élőben közvetítette a landolást. Várakozásai szerint a látogatás alatt 16 kétoldalú megállapodást fognak aláírni.

Orbán Viktor egyébként évek óta keresi Kína kegyeit a befektetések érdekében a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításától a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a BYD szegedi megjelenéséig. Ez egészen addig fajult, hogy a miniszterelnök még a a kommunizmussal szembeni fenntartásai is feladta, amelynek a jeleként a 2017-es pekingi látogatásán simán megkoszorúzta a kommunista emlékművet azon a Tienanmen téren, ahol 1989 nyarán a kínai néphadsereg vérbe fojtotta a diáktüntetéseket. Az összetűzésekben hozzávetőlegesen 1500-3000 ember halt meg.

Kína egyébként eddig körülbelül kilencmilliárd eurónak megfelelő összeget fektetett be Magyarországon, a legutóbbi nagy bejelentés arról született, hogy Szegedre jön a világ legnagyobb elektromosautó-gyára, a BYD. Aleksandar Vučić szerb elnök szerdán elejtette, hogy Orbán Viktor ígérete szerint a magyarok 2026-ra végeznek a Budapest–Belgrád-vasútvonal rájuk eső részével.