Ukrajna;Orbán Viktor;Volodimir Zelenszkij;

Az ukrán elnöknek fontos Magyarország álláspontja, meg is hívta Orbán Viktort a júniusi békekonferenciára

Hosszúnak és lényegretörőnek minősítette a magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalását Volodimir Zelemszkij - írja a Kyiv Independent az ukrán elnök X-en (az egykorti Twitteren) közzétett posztja alapján.

Volodimir Zelenszkij szerdán telefonon beszélt Orbán Viktorral, akit meghívott a június 15-16-án Svájcban, Genfben tartandó békekonferenciára. Ezen a csúcson az elképzelések szerint 160 nemzeti delegáció tagja vesz részt az eseményen. Az agresszor Oroszország nem lesz köztük, a kínaiak pedig korábban jelezték, hogy az ő távolmaradásuk esetén pekingi küldöttség sem megy el. 

„Magyarország álláspontja fontos számunkra a béke előmozdítása és közös regionális biztonságunk szempontjából” - jelentette ki az ukrán elnök. Hozzátette, a kétoldalú kérdések kölcsönösen előnyös megoldása érdekében tervezett lépésekről is egyeztettek, valamint Ukrajna európai uniós csatlakozásáról is szót ejtettek. Elmondása szerint Volodimir Zelenszkij azt közölte, külön hangsúlyozta, hogy Ukrajna érdeke a jószomszédi viszony, valamint a kereskedelmi, energetikai és logisztikai együttműködés fejlesztése. 

Az ukrán lap kommentárjában megjegyezte, hogy Magyarország az egyetlen EU-tagország, amely közeli kapcsolatban áll a Kremllel azóta is, hogy Oroszország 2022. február 24-én lerohanta Ukrajnát. Budapest többször ellenezte a Moszkva elleni szankciókat és akadályozta a Kijevnek nyújtott uniós támogatást. Zelenszkij és Orbán legutóbb Javier Milei argentin elnök 2023. december 10-i beiktatásának alkalmával beszélt egymással.