Orbán-kormány;üzemanyag;benzin;gázolaj;bejelentés;Nagy Márton;

Nagy Márton: Rend van, az Orbán-kormány elégedett az üzemanyag-kereskedők „önkéntes” árcsökkentésével

Nem a regionális, hanem Ukrajna nélkül a szomszéd országok átlagára lesz a mérvadó. Kéthetente vizsgálják, hogyan alakulnak az árak. 

Az Orbán-kormány megállapította, hogy a jelenlegi csökkentésekkel elértük a szomszédos országok átlagát. Ezért, ha szabad így mondani, rend van – jelentette be szerda délutáni sajtótájékoztatóján Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, hogy a kabinet elfogadta az üzemanyag-kereskedők javaslatát, és ezentúl a regionális országok átlagára helyett Ukrajna nélkül a szomszéd országok átlagárát veszi  figyelembe a magyarországi üuemanyagátak megállapításakor.

A tárcavezető elmondta, az az üzemanyag-kereskedők „önkéntes” árcsökkentésével a 95-ös benzin 616, a gázolaj pedig 607 forintba kerül. Ez azt jelenti, hogy a 95-ös benzin az áprilisi csúcsértékhez képest 34 forinttal csökkent, ami  5 százalékot meghaladó érték. A február közepén látott csúcsértékhez képest a gázolaj ára pedig 54 forintot csökkent, ami 8 százalékot meghaladó csökkenést jelent. Ezzel Nagy Márton szerint elértük a szomszéd országok átlagárát, de szükséges fennmaradnia ennek a helyzetnek, vagyis az Orbán-kormány elvárja, hogy az üzemanyag-kereskedők ezen a szinten tartsák az áraikat. Ezt kéthetente vizsgálni fogják. Rend van, az „önkéntes” vállalás keretében elégségesnek bizonyult az kormányzati intervenció – jelezte.  

Nagy Márton hetek óta fenyegetőzik kormányzati beavatkozással arra hivatkozva, hogy az üzemanyagok Magyarországon többe kerülnek a regionális átlagnál. Ennek hatására a Mol meghátrált, és árat, illetve pontosabban a saját árrését csökkentette, amit a többi üzemanyag-kereskedőnek is követnie kellett 

Az Orbán-kormány 2021. november 15-én benzinárstopot léptetett életbe Magyarországon, amely 2022. december 6-ig maradt hatályban, amikor már bevallottan nem tudták biztosítani a literenkénti 480 forintos árat. Addig a benzinkutak egynegyedén már el is fogyott az üzemanyag.