Fidesz;gyónás;Dunai Mónika;

Kihátrált a Fidesz Dunai Mónika gyónási titoktartásra vonatkozó javaslata mögül

Szükségtelen a módosítás – közölték.

Nem támogatja a Fidesz Dunai Mónika módosító indítványát a gyónási titoktartással kapcsolatban – derül ki a kormánypárt MTI-ben közzétett közleményéből.

A hatalompárt azzal indokolt, hogy a Fidesz-frakció a gyermekvédelmi törvényhez kizárólag olyan módosítást támogat, amely szigorítást tartalmaz.

Dunai Mónika képviselőtársunk tegnapi javaslata szigorít, a fegyelmi felelősségre vonást és a büntetőjogi következményeket is kiterjeszti a gyermekvédelmi jelzőrendszer valamennyi tagjára, ha azok elmulasztják jelzési kötelezettségüket egy gyermek veszélyeztetettségének észlelése esetén. Kivételek ez alól nem lehetnek sem egyházi, sem alapítványi, sem egyéb fenntartású intézményekben. Ezt támogatjuk. A gyónási titokra vonatkozó részt azonban nem, mert annak jelenlegi szabályozása elegendő, módosítása szükségtelen” – olvasható a közleményben.

Mint beszámoltunk róla, Dunai Mónika indítványa arról szólt, hogy egyházi személyeknek nem kellene jelenteniük a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményeket sem, amennyiben arról gyónás útján szereztek tudomást.

Magában a papi gyónási titoktartási kötelezettségben egyébként természetesen semmi új nincs, sok évszázados egyházi alapvetésről van szó. Általánosságban ugyanis minden, meggyónt bűnre igaz, hogy az azt meghallgató pap senkinek nem adhatja tovább, ami a gyóntatófülkében elhangzott. Máté-Tóth András katolikus teológus ezzel kapcsolatban a Népszavának elmondta, hogy ha egy törvény a gyónási titok megsértésére kötelezné a papokat, akkor egészen bizonyos, hogy annak lelkiismereti okokból ellenállnának.