Kína;Magyarország;Hszi Csin-ping;budapesti látogatás;

Hszi Csin-ping cikket írt a Magyar Nemzetbe: „A kínai–magyar barátság olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós”

A Kínai Kommunista Párt főtitkára elismeréssel tekint a Rákosi Mátyás óta tartó barátságra.

Terjedelmes véleménycikket közölt a Magyar Nemzet néven megjelenő kormánylapban Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt főtitkára. Írásában az 1949 óta, vagyis 75 éve tartó kínai-magyar együttműködést dicsérte.

A cikket Hszi egy költői szóvirággal indítja. Úgy fogalmaz: „Májusban, amikor az Alföldön a virágok és a fű illata betölti a levegőt, Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatást teszek Magyarországon. Tizenöt év alatt másodszor látogatok el a gyönyörű országba. Az elmúlt tizenöt év során számos alkalommal találkoztam a Kínába látogató magyar vezetőkkel, és mély barátságot kötöttünk. Nagyon várom, hogy visszatérjek az önök országába, és a magyar barátaimmal megoszthassuk gondolatainkat barátságunkról és együttműködésünkről, és megtervezhessük az újkori kínai–magyar kapcsolatok fejlesztését.”

Magyarországot méltatva a kínai elnök még Petőfi Sándor és Liszt Ferenc munkásságát sem mulasztotta el megemlíteni. „A költő-hazafi Petőfi versei széles körben ismertek, csakúgy, mint a »zongora királyaként« emlegetett Liszt szenvedélyes zenéje. A magyar nép szorgalmas, elmés, nyitott és elfogadó. Mer új utakon járni, és innovatív készségekben gazdag. Találmányai mindegyike – így a golyóstoll, a hologram vagy a Rubik-kocka – az emberiség fejlődésének egy-egy meghatározó pontja.” Megjegyezte, bár a két országot hatalmas földrajzi távolság választja el egymástól, a kínai és a magyar nép barátsága mégis hosszú múlttal büszkélkedhet.

„Vállt vállnak vetve birkóztunk meg a nemzetközi pénzügyi válsággal, küzdöttünk a Covid-járvány különleges időszakában. Összefogtunk és segítettük egymást, számtalan megható és gyönyörű történetnek lehettünk szemtanúi. A kínai–magyar barátság olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós”

– írta a kínai államfő.

Hszi Csin-ping szerint a két ország immár 75 éve kitartó, „szívvel-lélekkel elkötelezett barátja egymásnak”. Úgy folytatta, „a diplomáciai kapcsolatok felvételének eredeti szellemében a két fél mindig tiszteletben tartotta és támogatta a másik fél önállóan választott fejlődési útját, kölcsönösen megértettük és támogattuk egymás alapvető érdekeit és aggodalmait, és mindig örömmel üdvözöltük egymás fejlődésben és nemzeti fellendülésében elért eredményeit. A két fél magas szintű kölcsönös politikai bizalmat alakított ki, a kétoldalú kapcsolatok pedig a történelem legjobb időszakába, mondhatni az »arany vízi útra« léptek.”

A kínai elnök kitért arra, hogy jelenleg az „Egy övezet, egy út” színvonalas kiépítésére, a két ország stratégiáinak szorosabb összehangolására összpontosítanak, valamint arra, hogy a pragmatikus együttműködéseket elmélyítsék többek között a beruházások, az infrastruktúra-építés, a pénzügyek, az alternatív energia és a kommunikációs technológia területén, ezáltal közös impulzust adva a világgazdaság fellendülésének.

„Ma Magyarország fontos kereskedelmi partnerünk, a kelet-közép-európai régióban a kínai befektetések első számú célországa. A két ország közötti együttműködés gyümölcsöző, életerőtől duzzadó”

– jelezte.

Hszi Csin-ping azt reméli, hogy mostani látogatása által a magyar vezetőkkel együtt folytathatják a hagyományos barátságot, elmélyíthetik az általa kölcsönösen előnyösnek nevezett együttműködést és újabb magasságokba emelhetik a két ország közötti átfogó stratégiai partnerséget. Ehhez 5 szükséges pontot fogalmazott meg. 

  • Folytatni kell a hagyományos barátságot, és meg kell erősíteni a kétoldalú kapcsolatok politikai alapjait.

  • Meg kell erősíteni a fejlesztési stratégiák összehangolását, és új csúcspontokat kell elérni a gyakorlati együttműködésben.

  • Tovább kell bővíteni az emberek közötti cserekapcsolatokat, meg kell erősíteni a közgondolkodás alapjait a kétoldalú kapcsolatokban. 

  • Élére kell állni a regionális együttműködéseknek, és ragaszkodni kell a Kína–EU-kapcsolatok helyes irányának fenntartásához.

  • Meg kell erősíteni a nemzetközi kérdésekről folytatott eszmecseréket, és össze kell fogni a globális kihívások kezelésére.

Hszi Csin-ping közölte, Kína és Magyarország hasonló nézeteket és egymáshoz közel álló álláspontot képvisel a nemzetközi és regionális kérdésekben. „Ki kell tartanunk az összefogás és az együttműködés mellett, erőteljesen támogatnunk kell az emberiség közös értékeit, így a békét, a fejlődést, a méltányosságot, az igazságosságot, a demokráciát és a szabadságot” - írta a legendásan demokratikus Kína vezetője.

Végezetül a kínai elnök egy ősi kínai mondással összegzett, mely szerint

„a hasonló gondolkodásúak között a hegyek és vizek adta távolság nem jelent akadályt”.

Hszi Csin-ping ma este érkezik hazánkba. Természetesen jelentős biztonsági intézkedések mellett fogadják, amely egy sor lezárást fog jelenteni Budapesten. Hogy nagyvonalakban miről lesz szó, azt Vitályos Eszter kormányszóvivő részletezte korábban.