Egyesült Államok;Donald Trump;Stormy Daniels;

Többször is le kellett állítani a Donald Trump ellen valló pornószínésznőt a bíróságon, mert túl nagy részletességgel beszélt a volt elnökkel való viszonyáról

Donald Trump az eljárás leállítását követelte.

Stormy Daniels pornószínésznőt hallgatta meg a New York-i büntetőbíróság a Donald Trump volt amerikai elnökkel történt 2006. évi szexuális találkozásával kapcsolatban. A CNN szerint a felnőttfilmes meglehetős részletességgel beszélt a volt elnökkel való viszonyáról, onnantól kezdve, miképp ismerkedtek meg egy golfversenyen, odáig, hogy mi történt Trump Tahoe-tónál található szállodájának szobájában.

Az ügy lényege, hogy a gyanú szerint Donald Trump arra utasította egykori ügyvédjét és intézőjét, az ügyben már korábban elítélt Michael Cohent, hogy adjon a saját zsebéből 130 ezer dollárt a felnőttfilmesnek. A pornószínésznő azért kapta az összeget, hogy ne beszéljen a sajtónak azon állításáról, miszerint Trump 2006-ban házasságtörő viszonyt folytatott vele. Maga a kifizetés önmagában nem volt illegális, de a volt elnök vélhetőleg szabálysértést követett el, mivel Cohent utólag úgy kompenzálta, hogy azt ügyvéddíjként számolta el. A büntetőeljárás azért indulhatott meg, mert a pénzügyi feljegyzések meghamisításával a milliárdos feltehetően egy másik vétséget akart leplezni, például a kampányfinanszírozási szabályok megsértését.

Vallomásában Stormy Daniels hétköznapi és beszélgetős hangnemben mesélt el részleteket Trump szállodai szobájának padlójától és bútoraitól kezdve a fürdőszobában lévő piperekészlet tartalmáig. A pornószínésznő egy ponton hátravetette a karját, és felemelte a lábát a bíróság előtt, hogy imitálja azt a pillanatot, amikor állítása szerint Trump a szállodai ágyán alsógatyára levetkőzve pózolt neki.

A felnőttfilmes annyira explicitnek bizonyult a meghallgatáson, hogy a bíró több ponton is félbeszakította emiatt.

Azonban így is elhangzottak meglehetősen intim részletek. Elmesélt például egy Trumppal való vacsorabeszélgetést, ahol a pornóiparban rejlő üzleti lehetőségekről esett egyebek között szó. Elmondása szerint az este további szakaszában egy ponton kiment a fürdőszobába, majd mikor visszatért, Trumpot alsónadrágra vetkőzve találta meg az ágyán. Először egy pillanatra megijedt, de aztán mégis közösültek. A bíró azon a ponton szakította félbe, amikor Daniels épp azt kezdte ecsetelni, hogy misszionárius pózban voltak.

Stormy Daniels azt is kifejtette, miért nem volt igaz, amikor 2018-ban még tagadta, hogy viszonya lett volna Trumppal. A volt elnök szempontjából akkor vált „szükségessé” a pornószínésznő hallgatási pénzzel való lefizetése, amikor Gina Rodriguez publicista 2015-ben, az elnökválasztási kampányidőszakhoz közeledve megpróbálta eladni a történetet. Ez 2016 októberére jutott el odáig, hogy komolyan számba kelljen venni.

Donald Trump a vele szemben felmerülő vádakat továbbra is tagadja. A Todd Blanche ügyvéd vezette védelem stratégiája arra épül, hogyan semmisítse meg a vád koronatanúinak, s legfőképpen az évekig Trump ügyvédjeként dolgozó Michael Cohennek a szavahihetőségét. Ezt például arra alapozzák, hogy Cohent 2018-ban már három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték adócsalás és kampányfinanszírozással kapcsolatos szövetségi bűntettek miatt, így vallomásának nem lehet bizonyító ereje.

Stormy Danielst Trump ügyvédjei most azzal vádolják, hogy anyagi haszonszerzés céljából hazudott. Susan Necheles keresztkérdésére a pornószínésznő azt elismerte, hogy gyűlöli a volt elnököt és azt akarja, hogy felelősségre vonják. Azt viszont határozottan tagadta, hogy a történet egyes részleteit kitalálta volna, vagy hogy direktben pénzt akart volna kicsikarni a volt elnöktől.

Maga Trump közösségi oldalán, a Truth Socialön a következőt írta caps lockkal: „A VÁD, AMINEK NINCS ALAPJA, TÚL MESSZIRE MENT. SZÜNTESSÉK BE AZ ELJÁRÁST!” Ügyvédjei meg is próbálkoztak ezzel, de a bíró az MTI szerint elutasította a tárgyalás érvénytelenítését. Az ügyvédek szerint Stormy Daniels meghallgatása miatt kellett volna megtenni ezt.

A volt elnök és elnökjelölt jogi képviselői szerint a színésznő tanúk padjára szólítása szükségtelen volt, és semmi köze nincs magához az ügyhöz, ami miatt az ügyészség vádat emelt. Todd Blanche, Donald Trump másik ügyvédje szerint a tanú által elmondottak komoly sérelmet jelentenek a republikánus elnökjelölt számára. A bíró ugyanakkor az ügyésznek adott igazat, és érvényesnek mondta ki a tanúvallomást.

Donald Trump a tárgyalás után újságírók előtt arról beszélt, hogy az ügyészség által összerakott ügy „teljesen szétesik”, és erre szerinte a keddi tárgyalási nap is rávilágított. A tárgyalás csütörtökön folytatódik New Yorkban, amikor Stormy Daniels ismét a tanúk padjára ül, hogy tovább válaszoljon a védelem kérdéseire.

A bíró még hétfőn újabb nyilatkozattételi korlátozást rótt ki, és a határozat megsértéséért további 1000 dollár bírságot szabott ki, valamint elzárással fenyegette meg Donald Trumpot, ha a továbbiakban is megsérti az üggyel kapcsolatban kirótt nyilatkozattételi korlátozást.

A volt elnököt múlt héten már 9 ezer dollár bírsággal sújtotta a bíró, aki szerint Donald Trump kilenc alkalommal sértette meg a tilalmat. A határozat keretében Donald Trump és képviselői nem említhetik nyilatkozataikban a vád tanúit, valamint az esküdteket.

A volt elnöknek és ügyvédeinek az az álláspontja, hogy a nyilatkozattételi tilalom megsérti Donald Trump alkotmányban biztosított jogát a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságához, különösen azért, mert a tanúkat semmi nem korlátozza abban, hogy Donald Trumppal kapcsolatban bíráló megjegyzéseket tegyenek.