Feltűnt a szerető, a lagzin pedig kitört a tömegverekedés

2024.05.08. 19:03

Elemi őrültséggel jelentkezik új dalában a Bohemian Betyars, amihez nem akármilyen közreműködőt kért fel. A falu rossza című számot a Parno Graszttal közösen készítették, a videóklipben pedig egy hatalmas lagzi történetét mesélik el, amelynek végén elszabadul a pokol. A két zenekar barátsága régre nyúlik vissza, a mostani nem az első közös daluk, és valószínűleg nem is az utolsó.

Néptáncosként gyerekkorom óta szeretem a Parno Graszt zenéjét, amit azóta is legjobb cigányzenének tartok. Egyszer egy pécsi koncerten zenéltünk egymás után, és az öltözőben elindult az ismerkedés, látszott, hogy jó a kémia a két csapat között. Egyértelmű volt, hogy egy közös számmal kellene meghálni a nászt, ebből született meg a Ha menni akarok.

Aztán jöttek az első vendégszereplések egymás koncertjein, majd néhány év után lementünk Pálházára egy hétvégére összerakni egy koncertet, ahol 12-en minden este hajnalig zenéltünk, énekeltük. Azóta számtalan koncertünk volt együtt, amelyek a nyarak üdítő pillanatai, és úgy érzem, ez a harmadik számunk ismét nagyon fog tetszeni mindkét közönségnek

– emlékszik vissza Palágyi Máté Kakas, a zenekar frontembere a hozzánk eljuttatott közleményükben.

Banditák, betyárok

A dal remekül ötvözi a Bohemian Betyars jellegzetes, sajátok folk-punk muzsikáját a Parno Graszt cigányzenéjével. Érződik a két előadó közti természetes kohézió, mert a végeredmény olyan, mintha voltaképp egyetlen banda írta volna a dalt.

A mostani közös alkotás egy népdalból inspirálódott.

A történet szerint az előadót kitagadja a falu – az egyetlen közösség, ahová valaha is tartozott. A Bohemian Betyars frontembere a dal üzentét tekintve – amit a saját képükre formáltak – úgy fogalmaz:

Most már nem érdekel minket, hogy ki mit gondol, hívjatok bárminek, mi maradunk, akik voltunk. Büszkén vállaljuk, akik vagyunk, és boldogan énekeljük, hogy hadd szóljon meg, aki lát.

Az őrült, látványos esküvői klipet – amelyet Palágyi Máté saját esküvői videója ihletett – Salvatore Giuliano készítette. A sztori szerint az ünnepségen feltűnt a szerető, a lagzin pedig kitört a tömegverekedés. A rendező – aki a hírhedt szicíliai banditával osztozik a nevén – nem első klipes alkotó. Korábban olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint a Blahalouisiana vagy a Perfect Pill.

A 15 órás forgatáson mindkét zenekar részt vett, tagjaik a videóban is szerepelnek. A közös dalt először 2024. május 31-én, a Budapest Parkban hallgathatják meg az érdeklődők, ami a Bohemian Betyars egyetlen fővárosi fellépése lesz az idén.