szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Luis Rubiales szexuális zaklatás és kényszerítés vádjával áll a bíróság elé.

Bíróság elé áll Luis Rubiales, a spanyol labdarúgó-szövetség volt elnöke a spanyol legfelsőbb bíróság döntése értelmében – írja a Reuters. Rubiales a spanyol női labdarúgó válogatott játékosát, Jenni Hermosot csókolta szájon a spanyol csapat győzelmét hozó 2023-as világbajnoki döntőt követően.

A sportvezető szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolják, utóbbival azért, mert a csókot követően a vád szerint kényszerítették Hermosot arra, hogy mondja azt, hogy a csók a beleegyezésével történt. Előbbi bűncselekményért egy év, utóbbiért 18 hónap börtönbüntetés járhat. A spanyol válogatott korábbi edzője, Jorge Vilda, a jelenlegi sportigazgató, Albert Luque és a szövetség marketingvezetőjét, Ruben Riviera is bíróság elé áll kényszerítés vádjával.

Rubialesnek a szexuális zaklatás vádja miat 65 ezer euró (25 millió forint) óvadékot kell letennie, kényszerítés vádja miatt pedig a négy vádlottnak összesen ugyanennyit.

Rubiales a tavaly augusztusi esetet követően először bocsánatot kért, majd le is mondott posztjáról. Később a FIFA és a spanyol szövetség is 3 évre eltiltotta, arról pedig márciusban írtunk, hogy az ügyészség börtönbüntetést kért rá. Rubiales akár 2 és fél évet is kaphat.

Az ügyről tavaly korábban itt írtunk részletesen:

Makacs macsóként ragaszkodik a posztjához a spanyol futballfőnök

A labdarúgó-szövetség elnökének viselkedéséből kiderül, hogy az Európa egyik legkonzervatívabb országából liberális példává vált Spanyolországban a női foci szexista zárvány maradt.