szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy speciális szoftverrel telefonok garmadáját használta egyszerre egy kínai férfi, hogy így generáljon mesterséges aktivitást videókhoz. A büntetése 15 hónap börtön lett, pénzbírsággal együtt.

Több ezer okostelefon egyidejű használatával tornázta fel élő közvetítések nézőszámait egy kínai férfi, mellyel alig négy hónap alatt nagyjából 415 ezer dollár (körülbelül 150 millió 190 ezer forint) értékben tett szert bevételre.

Az eset a kelet-kínai Csöcsiang tartományban történt, a férfi élő közvetítésre fókuszáló streamereknek nyújtott „teljesítménynövelő” szolgáltatásokat. A Wang néven emlegetett férfit a South Chona Morning Post beszámolója szerint a hatóságok is követték, és „illegális üzleti gyakorlatok” bűntette miatt 15 hónap börtönre ítélték, 7000 dollár – azaz nagyjából 2 millió 500 ezer forint – értékű pénzbírság kíséretében.

Wang még 2022 végén vágott bele a jogszerűtlen üzleti tevékenységébe, miután egy barátja beszélt neki egy jövedelmező gyakorlatról, melyet az angol nyelvben „brushing”-ként emlegetnek. Ezt ebben a kontextusban nehéz jól lefordítani magyarra, de arról van szó, hogy meghamisítják az élő közvetítések aktivitásait – a nézőszámot, a kedvelést, a kommenteket és a megosztásokat egyaránt.

Mesterséges lejátszásokkal kereste magát betegre zenei jogdíjakból egy dán férfi, de lebukott

Történelmi ítélet született egy dán férfi ügyében, akit azzal vádoltak, hogy több száz zeneszám jogdíjából csalárd módon hasznot húzott a zenei streaming oldalakon. Most börtönbe kell mennie.

Ezzel mesterséges forgalmat generálnak az adott közvetítésnek, így félrevezetik a tényleges tartalomfogyasztókat. Az illegális tevékenységet 4600 telefonnal végezte, melyeket egy felhőalapú szoftverrel irányított.

Wang hamis fiókokat vásárolt a tevékenységéhez, és az ügyfeleit elsősorban a TikTokról szerezte. Rajta kívül az SCMP szerint 17 másik gyanúsított ellen is nyomozás zajlik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.