szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy szoftvermérnök egyenesen sportot űz abból, amit legtöbben memóriájuk kiterjesztéseként csinálnak: ez az érdekesnek ítélt weboldalak nyitva tartása későbbi elolvasás céljára.

7470 fület tart megnyitva böngészőjében egy szoftvermérnök, akiről csak annyit tudni, hogy az X-en Hazel néven van regisztrálva. A nő több mint két éve gyűjti a megnyitott lapjait egy Mac gépen, Firefox böngészőben. A gyűjteményét a PCMag szerint akkor tette közkinccsé, amikor a Firefox elkezdett megrogyni a lapot garmadája alatt.

Eleinte nem is tudta helyreállítani őket, de végül a böngésző gyorsítótárából sikerült megoldani – elmondása szerint a munkamenet újbóli betöltése nagyjából egy percbe telt.

hazel☀️ on Twitter: “thank you to everyone who provided info on how to restore an old session from the profiles cache… i feel like a part of me is restored pic.twitter.com/IGNGIrNfHB / Twitter”

thank you to everyone who provided info on how to restore an old session from the profiles cache… i feel like a part of me is restored pic.twitter.com/IGNGIrNfHB

Az egyébként Firefox-rajongó Hazel a PCMagnak azt mondta, „nosztalgikus okokból” tart megnyitva annyi lapot, mert szeret visszagörgetni és megnézni hónapokkal ezelőtti lapokat. (Itt azért feltennénk a kérdést, hogy miért jobb ez, mint a böngészési előzményeket görgetni?)

Hazel szerint ráadásul nem is különösebben memóriaigényes a dolog, mert a Firefox jól bánik a memóriával, és az egész csak 70 MB-ot fogyaszt – csak akkor nyit meg érdemben egy lapot, ha rákattint. (Ezt egyébként már más böngészők is tudják.)

Önnél hány böngészőfül van megnyitva egyszerre? Lehet, hogy az egészségének sem tesz jót, ha ki sem lát közülük

Érdemes lehet megváltoztatni a böngészési szokásainkat, ha mindig minden böngészőfület megnyitva hagyunk: magunknak tehetünk ugyanis szívességet ezzel, derült ki az Aalto Egyetem friss tanulmányából.

A nő állítását az alacsony hardverigényről egyébként maga a Mozilla illetékese is megerősítette, mondván: a sok megnyitott lap „voltaképpen egyáltalán nem fogyasztja a memóriát”. Megragadva a cseppet sem hétköznapi felhasználásról szóló hírt, a Firefox fejlesztői azt is megjegyezték, hogy dolgoznak új, a böngészőlapkáoszt menedzselő funkciókon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.