szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az uniós nagykövetek elvi megállapodásra jutottak azzal kapcsolatban, hogy az EU-ban befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna kaphatja meg. A pénzt az ukránok újjáépítésre és fegyvervásárlásra is fordíthatják. 

Szerda délután az X-en jelentette be az EU soros elnöki tisztét betöltő belga kormány, hogy az uniós nagykövetek „elvi megállapodása” alapján egy régóta húzódó javaslat kapcsán alakult ki közös álláspont. Ez a befagyasztott orosz banki vagyonból származó váratlan nyereséget jelenti. Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, az EU egyik válaszlépése az volt, hogy az orosz központi bank uniós bankoknál lévő pénzeszközeit befagyasztották. Ez mintegy 210 milliárd eurót jelentett – a pénz szinte kizárólag belga bankoknál található, a vagyont pedig az Euroclear nevű pénzügyi szolgáltató kezeli.

A tagállamok az orosz tőkéhez egyelőre nem akartak nyúlni, mert tisztázatlan a jogi környezet, illetve amiatt is aggódtak, hogy egy ilyen lépés megrendíti az euróba vetett bizalmat. Ezért az intézkedés csak az orosz pénz váratlan hasznára vonatkozik, ami becslések szerint 3-4 milliárd euró lehet.

Ezt az összeget kaphatja meg Ukrajna. Korábban Ursula von der Leyen bizottsági elnök azt mondta, hogy az első részlet körülbelül 1,5 milliárd euró lesz, amit július környékén folyósítanak.