szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 94 éves író, újságíró legújabb könyve három hónapja vezeti az osztrák népszerűségi listát. Az 1957 óta Bécsben élő Paul Lendvai a HVG-nek adott interjúban többek között arról beszélt, hogy mit jelent magyarnak lenni Ausztriában az Orbán-korszakban.

„Sok szerencsével, szorgalommal, két feleség segítségével” sikerült elérnie, hogy a legújabb könyvét hónapok óta folyamatosan ünneplik Ausztriában – mondta a HVG-nek adott interjúban az idén 95. évét betöltő Paul Lendvai, akit 1957-ben küldtek hivatalos útra Lengyelországba, ahonnan aztán Prága érintésével Bécsbe disszidált, és azóta is ott él.

„Ha újságolvasó vagy, csak rosszat olvashatsz – mondta arra a kérdésre, hogy mit jelent magyarnak lenni Ausztriában az Orbán-korszakban. – Ha informált barátaid vannak, akkor vagy sajnálnak, vagy mentegetőznöd kell. Ha jobboldali környezetben élsz, vagy ilyen barátaid, kollégáid vannak, akkor irigyelnek, mert a Szabadságpárt vezére, Herbert Kickl Ausztriát is erődítménnyé szeretné változtatni.”

Paul Lendvai az interjúban beszélt arról is, hogy komplex a viszonya a hazájához; büszke, ha magyar sikerekről hall, de „ha Orbán egyre zavarosabb nyilatkozatait olvasom, döbbenetnek tartom, hogy ez az ember 14 éve gyakorlatilag szabadon rendelkezhet a magyarság sorsa felett”.

Az interjúban Paul Lendvai elárulja azt is, hogy szerinte Magyarország milyen eséllyel és mikor hozhatja be Ausztriát, és azt is, hogy hogyan értékeli Magyar Péter felbukkanását. A teljes beszélgetés a HVG e heti számában, illetve a hvg360-on olvasható.  

HVG