szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Washington a múlt héten több ezer bombát tartott vissza, mivel a Biden-kormány attól tart, hogy Izrael a menekültekkel túlzsúfolt gázai település ellen vetné be azokat.

Joe Biden amerikai elnök kormánya a múlt héten leállított egy Izraelnek szánt fegyverszállítmányt, mivel attól tartottak, hogy az izraeliek a menekültekkel túlzsúfolt Rafah elleni offenzívájuk során vetnék be azokat – írja amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a Guardian.

A lapnak névtelenül nyilatkozó tisztviselő elmondta, hogy mivel úgy tűnt, hogy az izraeli vezetés hamarosan elszánja magát a Rafah elleni támadásra, „április óta gondosan elkezdtük felülvizsgálni”, hogy az egyes, Izraelnek juttatandó fegyverek közül melyeket tudná az ország hadereje a Gázai övezetben található település ellen felhasználni.

„E felülvizsgálat eredményeként a múlt héten felfüggesztettük egy rakomány leszállítását. Ez 1800 darab 2000 fontos (kb. 907 kg) bombából és 1700 darab 500 fontos (kb. 227 kg) bombából áll” – mondta a tisztviselő. Az Associated Press és az Agence France-Presse is hasonló kommentárokról számolt be egy magas rangú amerikai tisztviselőtől.

„Különösen fontos számunkra, hogy a kétezer fontos bombákat miként használja majd fel Izrael, hiszen Gáza egyéb részein láthattuk, hogy milyen hatással vannak a sűrűn lakott városrészekre. A szállítmánnyal kapcsolatos végső döntés azonban még nem született meg” – jelentette ki a tisztviselő.

Egy másik, szintén névtelenül nyilatkozó amerikai forrás arról beszélt a Washington Postnak, hogy a lépéssel jelezni kívánták Izraelnek, hogy az Egyesült Államoknak komolyan aggályai vannak a rafahi offenzívával kapcsolatban.

Korábban már mi is megírtuk, hogy az amerikai külügyminisztériumon belül súlyos kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Izrael a gázai háború folyamán a nemzetközi jog és a humanitárius törvények betartásával alkalmazza-e a Washingtontól kapott fegyvereket.

Az amerikai kormány hónapok óta próbálja meggyőzni az izraelieket arról, hogy ne támadják a szárazföldről is a Gázai övezet déli határán fekvő Rafahot, ám a közel-keleti ország hadereje hétfő este mégis megindult a város ellen, és mostanra már az Egyiptommal közös határátkelő gázai oldalát is az IDF csapatai ellenőrzik.

(Képünkön Joáv Galant izraeli védelmi miniszter tart szemlét a Rafahba induló izraeli csapatok fölött.)