szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Galló Vilmos kemény szavakkal kritizálta Don MacAdamet. A szövetség szerint a nyilatkozata nem volt profi sportemberhez méltó.

„Sajnos a szövetségi kapitány egy bohóc, nem tudok ezzel mit csinálni. Próbálom a szívemet-lelkemet kiadni a meccseken, de minden egyes meccsen csak próbál levinni a mélybe” – nyilatkozta Galló Vilmos, a magyar jégkorong-válogatott csatára azt követően, hogy a csapat 2–1-re kikapott Románia együttesétől a bolzanói divízió I/A világbajnokságon. A tornán mindkét csapat két meccset játszott eddig, a magyarok mindkettőt simán nyerték, a románok viszont 6–1-re kikaptak.

Galló azért is kritizálta Don MacAdam szakvezetőt, mert szerinte nem megfelelő támadósorban játszatja, és az emberelőnyös ötösből is kihagyta. Nem ő volt azonban az egyetlen játékos, akinek a szavaiból arra lehetett következtetni, hogy a csapat és a szakmai stáb között feszültség alakult ki. Többen is a csapat háza táján uralkodó rossz hangulatra, a nem megfelelő mentalitásra, szakmai döntésekre és pedagógia érzékre panaszkodtak már korábban, és a torna előtt több rutinos játékos – köztük az egyik legjobb hazai hokisnak tartott Bartalis István – is lemondta a válogatottságot.

Bohócnak nevezte a szövetségi kapitányt a hokiválogatott csatára

A csapat meglepetésre kikapott Romániától. A játékosok nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy feszültség van a csapat és a szakmai vezetés között.

Galló szavaira reagálva később közleményt adott ki a Magyar Jégkorongszövetség, amelyben úgy fogalmaztak: „A nyilatkozata profi sportemberhez méltatlan volt. Bármi is történt a szerdai mérkőzés előtt az öltözőben, az a válogatott belügye. Az edzői stábnak és a játékosoknak közösen kell megtalálniuk az utat, ami kivezet abból a frusztrációból, amit ez a vereség okozott. A szakmai stáb és a válogatott tagjai közösen dolgoznak azon, hogy a feszültségeken túllépve a hátralévő két mérkőzésen ugyanúgy a rá jellemző szívvel és akarattal játsszon a magyar csapat”.

A tornát közvetítő Sport TV-nek később nyilatkozott Don MacAdam, aki reagált a kialakult helyzetre. Arra a felvetésre, hogy talán már a meccs előtt is érezni lehetett, hogy ez nem a magyar csapat napja lesz, úgy válaszolt: „Volt egy játékosunk, aki nem akart játszani, mert nem terveztünk vele emberelőnyben. Ezzel egy csomó energiát elvett a csapattól. Ez hatással volt rájuk, de felül tudtak rajta emelkedni”.

MacAdamet, aki a Magyar Jégkorongszövetség fejlesztési és sportigazgatója is, tavaly novemberben nevezték ki szakvezetőnek, miután kiderült, hogy Kevin Constantine nem kíván visszatérni Magyarországra (a Hydro Fehérvár AV19 csapatához sem), és kezdeményezte a szerződése felbontását, a kiszemelt utódai közül pedig senkivel sem sikerült megállapodni.

Az MTI felidézte, hogy a 73 éves kanadai szakember első, igazi tétre menő tornája szövetségi kapitányként a februári, budapesti olimpiai selejtező volt, amelyen a csapat a pályán nem harcolta ki a továbbjutást, mert kikapott Japántól. A fehéroroszok utólagos kizárása miatt azonban a magyarok a nyár végén mégis folytathatják az ötkarikás kvalifikációs sorozatot Pozsonyban.

A most 17 erdélyi magyarral felálló együttes tétmérkőzésen legutóbb több mint 27 éve, 1997. március 28-án, az észtországi C csoportos vb-n tudta legyőzni a magyarokat, akkor 2–0 lett, míg barátságos találkozón 2011. december 16-án Csíkszeredában 4–1-re.

A magyarok pénteken a házigazda olaszokkal, a szombati záráson pedig a szlovénokkal találkoznak. A bolzanói torna első két helyezettje jut fel a 16 csapatos elitbe, és erre még mindig van esélye a MacAdam-csapatnak. Az utolsó helyezett pedig kiesik a divízió I/B-be.