Zelenszkij meghívta Orbán Viktort az ukrán békecsúcsra

Zelenszkij meghívta Orbán Viktort az ukrán békecsúcsra

Volodimir Zelenszkij látogatása Brüsszelben február 9-én, az ukrán elnök mögött a magyar kormányfő (Fotó: AFP via Europress/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután szerdán Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij telefonon egyeztetett, az ukrán elnök az X-en posztolt, tweetjében pedig további részleteket árult el beszélgetésükről – számolt be róla a Hvg.hu, amely szerint az elmúlt 24 órában Zelenszkij több ország állam- és kormányfőjével is tárgyalt a globális ukrán békecsúcson való részvételükről, az eseményre pedig a magyar kormányfőt is meghívta.

A tervek szerint június 15–16-án lenne a békecsúcs Svájcban, ahol akár 100 ország vezetője is ott lehet. A békekonferencia alapját a Kijev által előterjesztett tízpontos béketerv képezné. Az ukránok elképzelése az, hogy Oroszországot nem hívják meg, Kínának viszont szerepet adnának a béketerv kidolgozásában. Zelenszkij bejegyzéséből nem derült ki, hogy a kormányfő elfogadta-e az ukrán elnök meghívását.

Zelenszkij a posztjában kiemeli, hogy fontos országa számára a magyar álláspont a béke és a közös regionális biztonság szempontjából is. Aarról is ír, hogy hangsúlyozta Orbánnak: Ukrajna számára fontos a Magyarországgal való jószomszédi viszony, valamint a kereskedelmi, energetikai és logisztikai együttműködés növelése.

Megerősítette továbbá, hogy Orbánnal megegyeztek a kétoldalú konzultáció folytatásáról. A mostani telefonbeszélgetés alkalmával Ukrajna uniós csatlakozásáról is szó esett, amelyről az ukrán elnök azt gondolja, hogy mindkét ország érdekeit szolgálná.