Bejelentést tett a kormány az üzemanyagárakról

Bejelentést tett a kormány az üzemanyagárakról

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megállapította a kormány a mai ülésén, hogy a jelenlegi csökkentésekkel elértük a szomszédos országok átlagárát az üzemanyagárak esetében – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. A kormány elfogadta a kereskedők javaslatát, és úgy döntött, hogy az üzemanyag árának referenicaértéke a szomszédos országok üzemanyagárának átlaga lesz – mondta.

Ha szabad így mondani, rend van, de ennek fenn is kell maradnia. Továbbra is vizsgálni fogjuk az árakat, kéthetente rá fogunk nézni – mondta. A kormány úgy látja, hogy elégségesnek bizonyult a közbelépése. „Ezzel együtt úgy gondoljuk, hogy a kereskedők az árcsökkentéseket a marzsukban le tudják nyelni, ezért nem kényszerülnek veszteséges működésre. Úgy gondoljk, hogy a bevatakozás sikeres volt, azt szeretnénk, ha a következő időben is erős referenciapontként szolgálna a szomszédos országok átlaga” – tette hozzá Nagy Márton.

Nagy Márton hangsúlyozta, az elmúlt hetekben az üzemanyagkereskedők alkalmazkodtak a kormány kéréséhez, és szerdán reggel is árcsökkentést jelentettek be. Eszerint péntektől a 95-ös benzin átlagára 616 forintra, a gázolajé pedig 607 forintra mérséklődik.  Ez azt jelenti, hogy a 95-ös benzin átlagára az áprilisi csúcshoz képest 34 forinttal, 5 százalékot meghaladó mértékben csökkent. A gázolaj ára a februári csúcsértékhez viszonyítva 54 forinttal, 8 százalékot meghaladóan csökkent – sorolta a nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton két hete jelentette be, hogy a kormány időt ad a piaci szereplőknek arra, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, amit a KSH közöl péntekenként. Álláspontjuk szerint gázolaj esetén még 10, benzinnél pedig 27 forint volt az eltérés a régiós átlaghoz képest. Azt mondta akkor, hogy két hét múlva újra előveszik ezt a kérdéskört, és ha ez nem történik meg, akkor keményen be fognak avatkozni.

A Portfolio megjegyzete, hogy a múlt heti árak alapján 635 és 627 forint volt a régiós átlag, a magyar árak már ez alatt tartózkodnak azóta, kérdés ugyanakkor, hogy a régiós országokban hogyan változott az ár az elmúlt napokban. A holtankoljak.hu azt írta, hogy péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, a gázolajért pedig bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.