Több mint két évtizedes sikertörténet ér véget Kübekházán

Több mint két évtizedes sikertörténet ér véget Kübekházán

Molnár Róbert a Mézeskalács Ház előtt (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Mézeskalács Ház, Kertmozi, Kispiac, Zenepavilon – csak néhány a színes útjelző táblák feliratai közül Kübekháza főterén. Ennyi nevezetesség láttán ki gondolná, hogy egy 1500 fős kis faluban járunk? A Szegedtől 18 kilométerre délkeletre fekvő Kübekházán sváb falusi idill fogad, az a fajta jólfésültség, amelyhez leginkább az osztrák határ túloldalán szokott a szemünk. Mindez persze magyar sajátosságokkal fűszerezve: a rendezett pázsit felelősei a „közösségi birkák” – megspórolható velük a fűnyíró és a benzingőz. Az ínycsiklandó sváb ételeket kínáló Kübecker Manufakturt az önkormányzat alapította és működteti, így ápolva a csaknem feledésbe merült német gyökereket. A mesébe illő Mézeskalács Ház színpompás, virágokkal díszített falai mögött karitatív munka folyik: itt osztják el a legrászorultabbak számára az élelmiszerbank adománycsomagjait.

Hogy kerül a szerb–román–magyar hármas határra egy sváb csodafalu? A XIX. század derekán dohánytermesztésre alapított településre sok bánáti sváb költözött, a Trianon után előbb Jugoszláviához, majd Magyarországhoz került zsákfalu a két világháború között élte fénykorát. A második világháború a svábok kitelepítését, majd a szocializmus évtizedei a folyamatos lecsúszást hozták.

A helyiek 2002-re teszik a fellendülés kezdetét: ekkor választották meg Molnár Róbert polgármestert és képviselő-testületét, akik az elmúlt 22 évben változatlan felállásban és lelkesedéssel vitték a falu ügyeit. Az országosan is ismert politikus, aki 1998 és 2002 között kisgazda parlamenti képviselő volt, 2023 óta pedig a Márky-Zay Péter fémjelezte Mindenki Magyarországa Néppárt alelnöke, a napokban jelentette be: nem indul újra a polgármesteri székért.

• Mi a véleménye a polgármesternek a kormány „vidékbarátnak” mondott politikájáról?
• 
Reformátusként hogy látja egyháza helyzetét?
• 
Hogyan lehetetlenítették el református előadásait kritikus megjegyzései miatt?
Melyek polgármesteri évei legemlékezetesebb pillanatai?
• 
Mit jelent számára a szolgáló politika?
• 
Vannak-e tervei az országos politikában? 
• 
Mit szól Magyar Péter fellépéséhez?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 9-ig kapható 2024/18. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!