Élő Nagyvilág

Az Egyesült Államok felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítmányt

Abed Rahim Khatib / ANADOLU / Anadolu via AFP
Abed Rahim Khatib / ANADOLU / Anadolu via AFP

A háború keddi történéseiről itt olvashat.

Az amerikai védelmi miniszter elismerte, hogy az Egyesült Államok Izraelnek szánt katonai szállítmányt függesztett fel

Az Egyesült Államok valóban felfüggesztett egy bombaszállítmányt Izrael számára a rafahi katonai készülődés miatt – ismerte el Lloyd Austin védelmi miniszter szerdán a kongresszusban tartott meghallgatáson.

A korábban a sajtóban már megjelent információkat megerősítve a Pentagon vezetője elmondta, hogy nagy robbantótöltetű bombákról van szó, így 1800 darab 1000 kilogramm, és 1700 darab 250 kilogramm súlyú eszközről. Austin a meghallgatáson kifejtette, hogy az Egyesült Államok továbbra is biztosítani fogja Izrael számára a védelemhez szükséges eszközöket, de felülvizsgál bizonyos rövid távú biztonsági segítséget a palesztin lakosságú Rafahban történtek fényében. Hozzátette, az amerikai kormány egyértelműsítette korábban, hogy nem támogat nagyszabású katonai akciót a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban anélkül, hogy Izrael hiteles és kivitelezhető tervet mutatna be az ott tartózkodó civil lakosság védelmére.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs végleges döntés a felfüggesztett katonai szállítmány sorsáról. A meghallgatást a közönség soraiból palesztinpárti tüntetők szakították félbe bekiabálásokkal, őket kivezették a teremből.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kedden egy sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy az Izrael által a héten indított katonai műveletet az Egyesült Államok korlátozottnak minősíti, és azzal az izraeli haderő nem lépett át az Egyesült Államok számára vörös vonalnak számító határt. Szerdán a Fehér Ház megismételte, hogy optimista a Kairóban zajló tűzszüneti tárgyalásokat illetően, Karinne Jean-Pierre, az elnöki hivatal szóvivője újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy Izrael és a Hamász álláspontját áttekintve az látszik, hogy a nézetkülönbségek áthidalhatók.

(MTI)

Palesztinpárti tüntetők vertek tábort a brémai egyetemen

Palesztinpárti tüntetők egy csoportja tábort vert a németországi Bréma egyetemének egyik épületében – közölte szerdán a helyi rendőrség. A tájékoztatás szerint nagyjából 25-30 ember gyűlt össze egy előre be nem jelentett megmozdulásra. A rendőrség a helyszínen van, a demonstráció egyelőre békésen zajlik.

Kedden a Lipcsei Egyetemen szállták meg tüntetők a legnagyobb előadótermet, amelyet a rendőrök végül estére kiürítettek. Palesztinpárti aktivisták a Berlini Szabadegyetemen is tábort vertek egy rövid időre, de a hatóságok hamar feloszlatták a megmozdulást.

(MTI)

Katar: meg kell akadályozni a rafahi népirtást

Katar szerdán felszólította a nemzetközi közösséget, hogy cselekedjen a rafahi népirtás megakadályozása érdekében, tekintettel arra, hogy az izraeli hadsereg nagyszabású offenzívával fenyeget a Gázai övezet déli peremén fekvő, 1,4 millió palesztin számára menedékhellyé vált város ellen.

Az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti tűzszünetről szóló tárgyalásokon közvetítő szerepet betöltő Öböl-menti állam nyilatkozatában

sürgős nemzetközi fellépésre szólított fel a város megszállása és a népirtás bűntettének megakadályozása érdekében.

Az izraeli hadsereg szerdán fokozta légicsapásait a Gázai övezet több területén, köztük Rafahban, ahol már kedden harckocsikat vetett be, és átvette az ellenőrzést a terület Egyiptommal közös határátkelője felett.

Doha szerdán bírálta e stratégiai fontosságú átkelő elfoglalását, hozzátéve, hogy határozottan elítéli a város bombázását, amelynek keleti kerületeiből több tízezer családot kitelepítettek, miután az izraeli hatóságok felhívást tettek közzé egy esetleges szárazföldi hadműveletről.

Egyiptomi, katari és amerikai közvetítők Kairóban tárgyalásokat folytatnak a tűzszünetről és a palesztin területeken fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról.

(MTI)

Dróntámadást indítottak a húszik

Az amerikai hadsereg szerint az Irán által támogatott húszi milícia három „pilóta nélküli légi rendszert” (UAS) indított Jemenből, ám ezek nem okoztak sérüléseket, ahogy károk sem keletkeztek.

(The Times of Israel)

Biden: A Holokauszt időszakának gyűlölete éledt újjá

A Holokauszt idején tapasztalt gyűlölet éledt újjá 2023. október 7-én, amikor a Hamász terrortámadást intézet izraeliek ellen, jelentette ki Joe Biden elnök kedden Washingtonban az amerikai Holokauszt Emlékmúzeumban tartott megemlékezésen.

Az elnök hangsúlyozta, ma sokan elfelejtik, hogy a Hamász indította el a terrort, a Hamász volt, amely izraeliekkel kegyetlenkedett, és a Hamász volt az is, amely túszokat ejtett, és tart fogva ma is. Egyben elítélte az amerikai egyetemeken tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokat, és rámutatott, hogy zsidó diákokat ért akadályoztatás, és zaklatás áldozatává váltak, miközben antiszemita poszterek, és Izrael eltörlésére vonatkozó felhívások jelentek meg.

Joe Biden hozzátette, hogy nincs helye antiszemitizmusnak, vagy bármiféle gyűlöletbeszédnek, illetve erőszakkal való fenyegetésnek az amerikai egyetemeken, és sehol az Egyesült Államokban.

Több amerikai egyetemen kedden is folytatódtak a tüntetések. A főváros Washington egyik legnagyobb intézményében, a George Washington Egyetemen az aktivisták arra szólították fel a rendőrséget, hogy ne avatkozzon közbe, miközben azt követelték, hogy az intézmény szakítson meg minden kapcsolatot olyan vállalkozásokkal, amelyeket üzleti szálak kötik Izraelhez.

A Chicagói Egyetem területén kedden reggel a rendőrök rohamfelszerelésben számolták fel a tüntetők által kialakított sátortábort.

(MTI)

Az USA szüneteltetett egy Izraelnek szánt bombaszállítmányt a rafahi offenzíva miatt

Az Egyesült Államok a múlt héten elkaszált egy Izraelnek szánt bombaszállítmányt, mivel aggályosnak tartotta, hogy a Gázai övezet déli részén, Rafahban nagyszabású szárazföldi műveletet készítenek elő – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő, magas rangú kormányzati tisztviselő a CBS News-nak. A szállítmány 1800 darab közel ezer kilós bombából és 1700 darab 225 kilós bombából állt volna.

A tisztviselő szerint Izrael „nem foglakozott érdemben” az Egyesült Államok aggályaival a rafahi civilek humanitárius szükségleteivel kapcsolatban.

Izrael idáig nem kommentálta az értesülést.

Órákkal az után, hogy hétfőn a Hamász terrorszervezet pozitív választ adott egy tűzszüneti, illetve túszegyezményre Izrael légicsapásokat zúdított Rafahra, majd tankokkal tört be a városba, és átvette az ellenőrzést a humanitárius segélyek szállítása szempontjából kulcsfontosságú rafahi átkelő felett az egyiptomi határon.

A légicsapások szerda éjjel is folytatódtak: a palesztin hatóságok szerint nyolc ember, köztük egy család hét tagja halt meg.

Joe Biden néhány napja telefonon közölte Benjamin Netanjahúval, hogy nem támogatja a város ostromát.

(BBC)

Olvasói sztorik