Már a Medián is megerősítette: Magyar Péter pártja minden ellenzéki pártot előz

A Medián április végén készült közvélemény-kutatás szerint már Magyar Péter pártja a legerősebb párt a Fidesz után.

2024. május 8., 14:50

Szerző:

A Medián április 26. és 29. között készült legfrissebb közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártja, a Tisza Párt 24 százalékon áll a választani tudó biztos szavazók körében, magasan megelőzve a többi ellenzéki pártot, így az intézet megállapítása szerint jelenleg a legerősebb ellenzéki párt, írja a HVG-nek készült áprilisi elemzés alapján a HVG360, amit a Telex szemlézett.

A kutatás szerint a Fidesz támogatottsága 46 százalék, a Demokratikus Koalícióé 9, a Kutyapárté 6, a Momentum pedig 5 százalékon áll a választani tudó „biztos” szavazók között. A Medián mérése szerint így ez az öt párt jutna be az Európai Parlamentbe, ha most vasárnap lenne a választás. A 4 százalékon álló Mi Hazánk, a 2 százalékon álló Mindenki Magyarországa Mozgalom és az 1-1 százalékon álló Jobbik és LMP nem jutna be.

A Medián mérése szerint az európai parlamenti választáson induló politikusok között Magyar Péter a legnépszerűbb, 43 százalékon áll – ennyien látnák őt szívesen fontos politikai szerepben. Magyar 10 százalékponttal előzi meg a Fidesz 33 százalékon álló EP-listavezetőjét, Deutsch Tamást, majd Dobrev Klára (DK), Le Marietta (MKKP), és Donáth Anna (Momentum) következik. A felmérés szerint Márki-Zay Péter 29 százalékos népszerűséggel előzi Dobrev Klárát (25 százalék), és Donáth Annát (24 százalék) is – írja a lap.

Závecz-kutatás: Magyar Péter pártja a harmadik

A Závecz áprilisi közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.

A teljes választói közönségen belül a Mi Hazánk EP-listája 6, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárté 5-5 százalékot kapna – a biztos elmenetelt ígérő pártválasztók körében mért 8, 7 és 5 százalékok április első felében mindegyik pártnál mandátumesélyt jelentenek, de április elején erre a Mi Hazánknak volt a legnagyobb esélye. Magyar Péter nem a Fidesztől, sokkal inkább az ellenzéki pártoktól vesz el szavazókat a Závecz eredményei szerint. Erről itt olvashat bővebben.

Iránytű Intézet: 600 ezer szavazót vesztett a Fidesz

Szintén április végén jelent meg az Iránytű Intézet kutatása. Ők is megerősítik, inkább az ellenzéki táborból érkeznek Magyar Péter Tisza Pártjának támogatói, de a Fideszből is jöttek választói. Az ő mérésük szerint a teljes (felnőtt) népességen belül a Fidesz–KDNP 27 százalékon áll, ami közel 2,2 millió belföldi szavazónak felel meg, és 600 ezerrel kevesebb, mint a 2022-es választások eredményénél – írja a Magyar Narancs.

Magyar Péter 13 százalékos népszerűséggel (1-1,05 millió szavazóval) a legerősebb ellenzéki pártot tudhatja magáénak. Ezzel szemben a DK–MSZP–Párbeszéd mindössze 5 százalékon, a Mi Hazánk és a Kutyapárt 3 százalék környékén áll a teljes lakosság körében. 

A Fidesz–KDNP 50 százalékon, a Tisza Párt 26-on, a DK–MSZP–Párbeszéd 10 százalékon áll. Az MKKP (4 százalék), a Momentum (3 százalék) és a Mi Hazánk (3 százalék) a bejutási küszöb alatt vannak. A Vona Gábor-féle Második Reformkor 2, a Jobbik-Konzervatívok és az egyéb pártok támogatottsága 1-1 százalékra mérhető. Erről itt olvashat bővebben.

A Publicus mérése szerint az összes megkérdezett 24, a biztos szavazók 33, a biztos szavazó pártválasztók 42 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP-re – derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített kutatásából. A Tisza Párt lenne a második (14/16/20 százalék), a Demokratikus Koalíció a harmadik (12/15/18 százalék) minden kategóriában. 

(Fotó: Magyar Péter Facebook-oldala)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.