Egy magyar neobank forradalmasíthatja a bankolást

Egy magyar neobank, a Benker merőben új filozófiával közelíti meg a bankolást: az ügyfelek teljes irányítással rendelkeznének a pénzük felett.

2024. május 8., 14:10

Szerző:

Sorra törnek be a gazdaság különböző szereplői az online térbe, amit a technológiai fejlődés és a digitalizáció felgyorsít. Elég csak az online webshopokra vagy a streamingszolgáltatásokra gondolni. Nincs ez másként a pénzügyi szolgáltatások területén sem, ahol már szinte minden banknak van online felülete, letölthető alkalmazása. Emellett megjelentek a neobankok is, mint a Revolut, a Monzo vagy éppen a magyar tulajdonú Benker, amelyek megreformálják a pénzügyeket és a banki szolgáltatásokat – írja az Index.

A neobankok olyan digitális pénzügyi platformok, amelyek kizárólag az online térben működnek. Egyszerűen fogalmazva, nem üzemeltetnek fiókokat. A hagyományos bankokkal szemben zökkenőmentes online élményt ígérnek: élményszerű, digitális felületen kezelhetjük a pénzügyeinket.

A Forbes szerint elkötelezett felhasználókat főleg a 18–34 éves korosztályhoz tartozó, a technológia iránt fogékony felhasználók tömegéből szerezhetnek a neobankok.

Amíg az idősebb generációkat az alacsony díjakkal, a gyors szerződéskötéssel és hitelesítéssel, addig a fiatalokat ennél többel kell megfogni. Többek között erről is kérdezte az Index Bodnár Viktort, a magyar tulajdonú EU-s neobank, a Benker társalapítóját és vezérigazgatóját.

A lap kérdésére, miszerint mennyi pénzt tudnak spórolni a felhasználók, azt mondta: ugyan lehet vele pénzt megtakarítani, mégsem erre fókuszálnak, hanem egy összetartó közösség felépítésére. Rámutatott, hogy a felhasználóknak fontos a neobankok technikai háttere is, hogy „rendben legyen a mögötte lévő matek”, így a pénzüket biztonságban tudják.

Nem vagyunk hitelintézet, minden pénznek nálunk kell lennie, amit az ügyfelektől befogadtunk. Pontosan látniuk kell, mi történik a pénzükkel minden percben, így teljes irányítást kaphatnak a pénzügyeik felett

– magyarázta a társalapító. Hozzátette, hogy ilyen garancia a nagybankoknál csak limitáltan van, bizonyos keretig.

Hamarosan forradalmat robbant a magyar neobank

Hozzátette: amikor a neobankok 8-10 évvel ezelőtt berobbantak, akkor látványos volt, mennyivel előrébb járnak a digitális megoldásokban a hagyományos bankoknál. Az elmúlt években azonban kiéleződött a verseny, a nagybankok elkezdtek felzárkózni főleg a vizuális elemek használatában. Elkezdték átvenni azokat a megoldásokat, amiket a neobankok már sikeresen alkalmaztak, több-kevesebb sikerrel – magyarázta a cégtulajdonos, megjegyezve, hogy olyan ötletek is vannak, amiket a neobankok vettek át a hagyományos szereplőktől, ilyenek például a különféle kártyák. „Ugyan a különbségek mostanra meglehetősen lecsökkentek a funkciókban, de így is hátrányban vannak a nagybankok, ugyanis többségében évtizedekkel ezelőtt építették fel az informatikai rendszereiket” – véli, ezért szerinte strukturálisan sem teljesen alkalmasak arra, hogy versenyezzenek az új, erre optimalizált szolgáltatókkal. Ezért a neonbankok sokkal gyorsabban tudnak mozogni, újításokat kitalálni és bevezetni. 

Mint kiderült: egyelőre még csak az alapszolgáltatással indultak el, amelynek köszönhetően az ügyfelek teljes egészében blokkláncalapokon tudnak pénzforgalmat bonyolítani Európában, Android alkalmazáson keresztül. Magasra tették a lécet, céljuk, hogy az egész bankrendszert új alapokra helyezzék. „Az egész alapja a már korábban említett bizalom, hogy az emberek teljes kontrollt kapjanak a pénzügyeik felett, tudják, hogy mi történik a pénzükkel” – hangsúlyozta a cég társalapítója.

A csapat többsége magyar, és erre büszke is a cégvezető. Bodnár Viktor elmondta, nagyon hosszú és viszontagságos út áll mögöttük. „Konkrétan eleinte rajtunk kívül senki nem gondolta, hogy ezt össze tudjuk hozni.” Végül révbe ért a projekt, a pénzügyi szolgáltató és az alatta futó blokkláncalapú számlavezető rendszer. A cégvezető kiemelte, hogy ebben jelentős szerepe volt a belső csapatnak és a partnereiknek.

Ugyanakkor a cégvezető megjegyezte, hogy árgus szemekkel figyelik őket, mert ez merőben új dolog a szektorban. A Benker így élesbe állt tavaly év végén. Most zárult le a passporting, ami azt jelenti, hogy az összes EU-tagállamban hamarosan elérhető a szolgáltatás.

A cég felügyelete – a litván jegybank – kiértesíti az összes EU-s társfelügyeletet, és kis határidő elteltével, ha minden rendben van, akkor indulhat. Magyarországon is. „Az MNB is értesítést kapott, természetesen tudták már előtte, hogy kik vagyunk és létezünk” – mondta Bodnár Viktor.

(Fotó: JULIEN TROMEUR / SCIENCE PHOTO LIB / JTO / AFP)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?