A Cápák között milliárdosa a spektrumzavaráról: Egyfolytában szól a fejemben egy hang, néha többen

Balogh Petya milliárdos a Cápák között című műsorral lett országosan ismert, most magán- és családi életéről is mesélt.

2024. május 8., 13:57

Szerző:

Palik Lászlóék vendége volt Balogh Péter, vagyis becenevén Balogh Petya, a Cápák között milliárdosa, aki a fenti kép jobb szélén látható. Az RTL befektetési realityjéből ismert üzletember sok érdekességet elárult saját magáról.

Balogh Petya rajta van a spektrumon

Az interjúban az üzletember azt említi, hogy rajta van a spektrumon, azaz neurodivergens, azaz máshogy működik az agya, mint a többségnek. Ezen a bizonyos spektrumon vannak az autisták és az Asperger-szindrómások is, és Balogh Petya azt mondja, ő csak felnőttként tudta meg magáról, hogy szintén ide tartozik. Egy konkrét dolgot rögtön említ is, hogy ő például miben tér el az átlagtól:

„Számomra fontos, hogy legyen körülöttem egy család, és fontos, hogy ők jól érezzék magukat. Felnőtt koromban csináltam egy-két tesztet, és rajta vagyok a spektrumon, ami nem annyira meglepő. És van egy ilyen furaságom, hogy nagyon szeretem a családom, és nagyon fontos nekem, hogy ők mindent megkapjanak, de ha valaki nincs ott, akkor nem hiányzik. Nekem nincs olyan, hogy valaki mardosva hiányozna, ez valahogy sokkal-sokkal gyengébben érvényesül, de nagyon örülök, amikor látom, meg örülök, ha együtt vagyunk, de nincsen egy ilyen erős hiányérzet.”

Balogh Petya említi, hogy tudja, hogy a hiányérzet ezen hiánya rosszul eshet a szeretteinek, és ez egy kereszt, amit ő cipel magával. Arról, hogy hogyan működik az elméje, az interjú egy másik pontján a következőket mondja:

„Van egy ilyen érdekessége az agyunknak, hogy az emberiség egyik felének van belső monológja. Mindig beszél valaki a fejükben. A másik felének nincs. És mind a két fél számára ez egy elképzelhetetlen dolog, hogy hogy a fenében lehet, hogy a másiknak nincs. Nekem van belső monológom, és most már nagyjából meg tudom tippelni, hogy kinek van az ismerősi körben, mert máshogy gondolkodnak, máshogy viselkednek. Nekem egyfolytában szól a fejemben legalább egy hang, de néha többen vitatkoznak. Néha önmagammal vitatkozom. És nincs olyan, hogy ne gondolnék legalább két-három dologra [egyszerre].”

Balogh Petya a családjáról

A családi életéről az üzletember a következőket mondja:

„Nekem nagyon fontos, hogy béke legyen körülöttem. Általában arra törekszem, hogy csupa értelmes, jó emberrel vegyem magam körbe, és utána köztük béke legyen, felnőtt emberek vagyunk, tudjunk szeretetben, jó közegben élni.”

Mesél arról, hogy mozaikcsaládként voltak nyaralni nemrégiben, vele volt korábbi és mostani felesége is (hasonló a helyzet egyébként a TV2 milliárdosánál, Jákob Zoltánnál). Így írja le a helyzetet:

„Nagyon örülök, hogy a kis szálkákat sikerült kihúzogatni, mindenki a saját térfelén, és utána meg tudtunk annyira békélni, hogy egy nagyon pozitív, kooperatív kapcsolat alakult ki. Maja, a második feleségem jóban van Erikával, az első feleségemmel, ők is beszélgetnek, szoktunk együtt lógni. Van egy barátság köztük. [...] Ha nem lennének [intelligensek], akkor nem vettem volna el őket. Akit egyszer beengedtünk az életünkbe, és sok ideig a fontos része volt, akkor az valószínűleg nem egy rossz ember. Ha el is romlott valahol a viszony, akkor az valószínűleg nem azért volt, mert a másik nem egy jó ember, hanem azért, mert valahogy elbénáztuk, mert jött az élet, és elrontotta.”

Érdemes a videót végignézni, mert Balogh Petya a beszélgetés befejezéseként a szelídség fontosságáról beszél.

(Kiemelt kép: RTL/Sajtóklub/Cápák között)