Történelemérettségi – Ezek voltak a feladatok

Az iszlám, Hunyadi Mátyás, a II. világháború és az Erdélyi Fejedelemség is szerepel az idei történelemérettségin.

2024. május 8., 11:56

Szerző:

A történelemérettségi első részében a diákoknak 12 rövidebb feladatot kell megoldaniuk. A feladatlap második részében két témáról kell esszét írniuk. A vizsgázóknak egy egyetemes történelemre vonatkozó rövid feladatot és egy magyar történelemre vonatkozó hosszú feladatot kell kidolgozniuk – írja a Telex.

Az idei történelemérettségi bekerültek olyan témakörök is, amiket korábban emelt szinten kértek számon

Ilyen például az Aranybulla, a demográfiai változások 1945 után, az amerikai függetlenségi háború, a Tanácsköztársaság. Vannak témák, amik középszintről kerültek át emelt szintre: ilyen például Julius Caesar politikája vagy az egyházszakadás. Más témák pedig az állampolgári ismeretek tantárgyhoz kerültek át: ilyen például a munkajog és a pénzügyi ismeretek. 

Az Eduline cikke szerint a középszintű történelemérettségi első részében a rövid feladatok többek között a kereszténység elterjedésével, a barokk stílussal, az ipari forradalommal foglalkoznak. Emellett a diákoknak Hunyadi Mátyással, az első világháborúval és a Horthy-korszakkal kapcsolatos kérdésekre is kell válaszolniuk. A feladatlap első részében szerepel még a Rákóczi-szabadságharc és Magyarország reformkori gazdasága is.

Szintén az Eduline számolt be róla, hogy a rövid esszé témái idén az angol alkotmányos monarchia és a második világháború kirobbanása lehetnek, míg a hosszú esszében vagy az Erdélyi Fejedelemségről, vagy a gazdasági rendszerváltoztatásról kell írnia az érettségizőknek.

Az egész történelemérettségire középszinten 180 percük van a vizsgázóknak. Emelt szinten az első részben szintén egyszerű feladatokat kell megoldani 100 perc leforgása alatt, a másodikban pedig esszéket kell írni, amire összesen 140 perc áll rendelkezésre – írja a Blikk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KAROLY ARVAI / AFP)

15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.