Időjárás – Többfelé lehet eső, elszórtan egy-egy futó zápor is kialakulhat

Szerda délutánra 16 és 23 fok közé melegszik a levegő.

2024. május 8., 08:28

Szerző:

Szeszélyesen alakul szerdán az időjárás, reggel még több helyen eshet, majd az északi tájakon csökken a csapadékhajlam, ezzel együtt északon délután egyre inkább kisüt a nap. Ezzel szemben a déli, délnyugati országrészben a felhőzet átmeneti felszakadozását követően erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és ott délután is valószínűek záporok, zivatarok. Többfelé lesz élénk, helyenként erős az északi, északkeleti szél. Leginkább a határhoz közeli területeken helyenként zivatar is kialakulhat.

Zivatar vagy intenzív zápor környezetében délutánig lokálisan felhőszakadásszerű intenzitású (~15-25 mm) csapadék előfordulhat az említett részeken, illetve délen napközben szélerősödés (~55 km/h) is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 18 és 23 fok között valószínű, ennél északnyugaton hidegebb, a Dél-Alföldön viszont kissé melegebb lehet az idő. Késő estére 13 és 18 fok közé csökken a hőmérséklet – írja a met.hu

Az időjárás a hidegfrontra érzékenyeket terhelheti meg

Az Orvosmeteorológia előrejelzése szerint emiatt fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet.  

Csütörtökön délen, délkeleten növekedhet meg gyakrabban a gomolyfelhőzet, és itt helyenként zápor, egy-egy gyenge zivatar is előfordulhat. Észak, északnyugat felé haladva egyre kevesebb lesz a felhő, egyre több a napsütés. A sokfelé erős szélben a legmelegebb délutáni órákban 20-24 fokot mérhetünk.

Pénteken az ország nagy részén sok lesz a napsütés, jelentéktelen zápor csak elvétve alakulhat ki. Helyenként még élénk lesz az északkeleti szél. Kora reggel 5-13, délután 20-25 fok valószínű – írja az Időkép

Szombaton sok napsütésre van kilátás, az időnként megjelenő felhőkből számottevő csapadék sehol sem valószínű. Nyugaton és északkeleten élénk lehet az északias szél. A legmagasabb hőmérséklet 20 és 25 fok között alakulhat. Vasárnap már gyakrabban zavarhatják felhők a napsütést, és akár több helyen is lehetnek záporok, zivatarok.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.