Az Ukrajna elleni háború finanszírozását komolyan érinti a Gazprom vesztesége

HírKlikk 2024. május 19. 19:45 2024. máj. 19. 19:45

Több mint 20 év után először szenvedett el veszteséget a Gazprom tavaly, ennek összege 6,8 milliárd dollárra rúg. Az állami gázcég bevételei jelentős részét fedezték eddig a háborús kiadásoknak, így ez a veszteség hatni fog a háború finanszírozására.

A Gazprom orosz állami tulajdonú energetikai vállalat hatalmas, 6,8 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el tavaly, amire 1999 óta nem volt példa – idézi a Foreign Policyban megjelent elemzést a Portfolio. Visszafelé sült tehát el a döntés, hogy 2022-ben elzárják a gázcsapot Európa felé. Az EU orosz gázimportja az 1970-es évek eleje óta a legalacsonyabb szinten van, a behozatal mindössze 8 százalékát teszi már csak ki, szemben a 2021-es 40 százalékkal. Ez pediga Gazprom számára sokkoló veszteségeket eredményezett, a cég külföldi értékesítésből származó bevételei 2023-ban kétharmadával zuhantak.

A Gazprom veszteségei valószínűleg jelentős hatással lesznek Oroszország azon képességére, hogy finanszírozni tudja ukrajnai háborúját. A vállalatnak az orosz államkasszába a vámok és jövedéki adók révén befizetett hozzájárulása 2023-ban négyötödével csökkent, és az orosz államkasszából adó-visszatérítés jár neki – olvasható az elemzésben. 

Nem világos, hogyan tud ilyen körülmények között a gázvállalat eleget tenni az orosz kormány rendelkezésének, hogy 2025-ig havi 500 millió dolláros illetéket fizessen az államnak, segítendő betömni a növekvő katonai kiadások okozta lukat. A vállalat rákényszerülhet arra is, hogy csökkentse a gázmezőkbe és gázvezetékekbe tervezett beruházásait, ami viszont az orosz GDP növekedését sújtaná. Mindez pedig komoly nehézséget jelenthet majd az orosz gazdaságnak, hogy finanszírozza az ukrajnai háborút.

 

Forrás: Hírklikk